"Pyeongchang on kansallinen prioriteetti"

Kolmatta kertaa peräkkäin talvikisoja hakenut Etelä-Korean Pyeongchang vakuutti Kansainväliselle olympiakomitealle (KOK), että vuosia kestäneet valmistelut ovat tehneet siitä parhaan mahdollisen isännän vuoden 2018 talviolympiakisoille.

Kuva: YLE

Urheilijoista Pyeongchangin haku nojasi ennen muuta taitoluistelija Yu Na-kimiin, mutta Durbanissa oli mukana myös Etelä-Korean presidentti Lee Myung-bak.

- Pyeongchang 2018 on Etelä-Korean hallituksen kansallinen prioriteetti ja on ollut sitä viimeksi kuluneet kymmenen vuotta, Lee kertoi KOK:n jäsenille.

- Takaan teille Etelä-Korean hallituksen täyden ja ehdottoman tuen. Teemme teidät ylpeiksi, hän jatkoi.

Vuoden 2010 kisahaussa Vancouverille hävinnyt ja vuoden 2014 haussa Sotshin taakse jäänyt Pyeongchang on rakentanut vaadittavaa infrastruktuuria jo vuosien ajan, odottaen tilaisuuttaan.

Kaupunkiin on avattu noin miljardi euroa maksanut talviurheilukeskus. Myös muita suorituspaikkoja on valmiina, ja suunnitelmissa on rakentaa nopea junayhteys Soulin lentokentältä Pyeongchangiin. Matka kestäisi vain reilun tunnin.

Pyeongchangin kisahaun tiedottajan Theresa Rahin mukaan kaupungin päättäväisyys on kasvanut kahden aiemman tappion myötä.

Etelä-Korea isännöi vuoden 1988 kesäkisoja, mutta maassa ei ole koskaan järjestetty talviolympialaisia. Aasiassa talvikisat on järjestetty kahdesti, molemmilla kerroilla Japanissa.