1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Povetkin tyrmäsi USA:n tittelihaaveet

Venäjän Aleksander Povetkin puolusti ensimmäistä kertaa ammattinyrkkeilyn raskaan sarjan WBA-titteliään voitokkaasti Helsingin nyrkkeilyillassa. 32-vuotias Povetkin tyrmäsi USA:n Cedrick Boswellin 8. erässä.

Ottelu käynnistyi tunnustellen molempien kytätessä iskupaikkoja. Toisessa erässä Povetkin oli selvästi aggressiivisempi ja pyrki lähietäisyydelle. Povetkinin otteluasento pysyi hienosti kasassa, eikä amerikkalainen löytänyt aukkoja amatöörien olympiavoittajan ja maailmanmestarin suojauksesta.

Atlantasta, Georgian osavaltiosta kotoisin oleva Boswell sai neljännessä erässä ensi kertaa maistaa venäläisen kovempia niittejä. Hän käväisi kanveesillakin, mutta kehätuomari mukaan syynä oli liukastuminen. Ottelun hallinta oli kuitenkin selkeästi venäläisellä, joka näytti jaksavan 42-vuotiasta paremmin kehässä.

Povetkin ottelutyyli perustuu vahvoihin koukkuihin ja hyvään vartalonliikkeeseen ja suojaukseen. Etummaista suoraa mies ei viljellyt juurikaan. Kädet selvästi alempana otellut Boswell oli ottelun 6. erään mennessä selvästi väsyneempi. Venäläinen hiipi koko ajan lähietäisyydelle, josta rankaisi armottomilla koukuillaan.

Kahdeksannessa erässä ottelu muttui täydelliseksi Povetkinin hallinnaksi. Erän loppupuolella Povetkinin iskumylly jauhoi Boswellin sekaisin ja mies oli keskeytyskunnossa vaipuessaan maihin. Kehätuomari keskeytti ottelun amerikkalaisen jäädessä makaamaan kanveesille.

Näin Povetkin säilytti WBA-mestaruutensa. Hänen ottelutilastonsa näyttää nyt 23 voittoa ilman tappioita. 16 Povetkinin ottelua on päättynyt ennen täyttä aikaa. Boswell kärsi uransa toisen tappion. Voittoja hänellä on 35.

Käytännössä WBA-liiton maailmanmestari on kuitenkin Ukrainan Vladimir Klitshko, joka on hallinnut raskasta sarjaa viimeiset viisi vuotta yhdessä veljensä Vitalin kanssa. WBA julisti Vladimirin aiemmin tänä vuonna Super Champion -tittelin haltijaksi, jolloin tavallinen mestaruusvyö asetettiin vapaaksi. Povetkin nappasi tittelin kukistamalla Uzbekistanin Ruslan Chagajevin elokuussa.

Boswellin tappion myötä amerikkalaiset eivät ole viiteen vuoteen omistaneet isojen liittojen mestaruusvöitä. Tänä aikana nyrkkeilyn kiinnostus entisessä lajin mahtimaassa on romahtanut raskaansarjan valtikan siirryttyä eurooppalaisille.