1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Heleniukselle EM-titteli äärimmäisen niukasti

Robert Helenius kukisti britti Dereck Chisoran ammattinyrkkeilyn raskaansarjan EM-ottelussa Helsingin Areenassa. Kovan iskusodan päätteeksi 27-vuotias Helenius kruunattiin viidentenä suomalaisena ammattilaisten Euroopan mestariksi tuomariäänin 2-1 (115-113, 113-115, 115-113).

Kuva: EPA

Ottelun avauserä eteni tasaisesti. 110 kg perjantain punnituksessa painanut Chisora pääsi ehkä hieman helposti lähietäisyydelle, josta hän iski koukkuja kaksi kiloa kevyemmän Heleniuksen vartaloon ja suojaukseen. Helenius kuitenkin muistutti voimistaan osumalla kerran kovaa oikealla Chisoran poskeen, josta tämä selvästi perääntyi. Britti kävi kuitenkin hanakammin päälle erän aikana.

Toisessa erässä Chisoran aktiivisuus jatkui. Helenius sai useampia iskuja perille ja britti sai tuta suomalaisen voiman. Chisoran vaarallisuus kuitenkin näkyi. Tuomari varoitti lontoolaista puskemisesta.

Kolmannessa erässä Chisora otteli passiivisemmin ja Helenius pystyi pitämään hänet loitolla vasemmalla suorallaan. Chisora pyrki kyttäämään suomalaisen virheitä ja pääsi jälleen lähemmäs erän loppupuoliskolla. Britin koukkujen voimat näkyivät selkeästi.

Britti osoitti omaavansa suuren suunsa lisäksi myös taitavat ja monipuoliset lyönnit. 27-vuotias Chisora pommitti Heleniusta hyvillä alakoukuillaan. Ottelun ensimmäinen kolmannes eteni tasaisissa merkeissä Chisoran ollessa aktiivisempi ja hän myös osui useammin kuin Helenius. Suomalainen kuitenkin osui vasemmallaan tuntuvan näköisesti.

Viidenteen erään Helenius puolestaan lähti aiempaa hanakammin. Tuomari varoitti Chisoraa puskemisesta jälleen, mutta britti tuli härkämäisesti päälle. Helenius upotti pari kunnon koukkua perille, mutta Chisoran leuka kesti.

Chisora oli ottelun puoliväliin mennessä selvästi ottelun aktiivisempi osapuoli, mutta osumat eivät tuntuneet horjuttavan porvoolaista. Helenius säästeli turhan paljon oikean takakäden iskujaan ja britti pääsi vyörymään päälle. "Del Boy" Chisora käveli myös Heleniuksen painavien osumien läpi hienosti.

Ottelun toisen kolmanneksen aikana britti ei osoittanut väsymisen merkkejä vaan kävi päälle höyryjyrän lailla. Heleniuksen vastustaja kesti hyvin iskuja, jotka olivat hyydyttäneet jo kolme entistä maailmanmestaria. Yhdeksännessä erässä Chisora naureskeli Heleniukselle ja yritti provosoimalla saada porvoolaisen hätiköityihin lyönteihin.

Helenius ei pystynyt käyttämään oikeaa kättään totutun tehokkaasti, mutta osui kuitenkin vasemmallaan. Hän on uransa aikana kärsinyt vammoista oikeassa kädessään, mikä saattoi vaikuttaa iskuihin nytkin. Heleniuksen leuka kesti hienosti Chisoran lähietäisyydeltä viljelemiä iskuja.

Viimeisessä, 12. erässä molemmat osuivat kunnolla, mutta kummankaan polvet eivät notkuneet. Areenan yleisö mylvi villisti kannustaessa suomalaista, mutta ottelu kesti loppuun saakka ja näin Helenius otteli ensimmäisen kerran urallaan 12 erää.

Tuomareiden pistelukemat tulivat britille täydellisenä yllätyksenä ja tämän taustajoukot kävivät kuumana. Tuomariäänin annettu voitto merkitsi sitä, että Robert Heleniuksesta tuli viides suomalainen ammattinyrkkeilyn Euroopan mestari. Aikaisemmin tähän ovat pystyneet Elis Ask, Risto Luukkonen, Olli Mäki ja Amin Asikainen.

Helenius säilytti voitollaan myös WBA- ja WBO -liittojen Intercontinental-mestaruutensa. Hänen ottelulistassaan on nyt 17 voittoa, ei tappioita ja 11 tyrmäysvoittoa. Chisora kärsi uransa toisen tappion. Voittoja hänellä on 15.

Helsingin Areenassa ottelua seurasi paikanpäällä komea yleisömäärä. 12 738 silmäparia näki suomalaisittain merkittävimmän nyrkkeilyillan Suomessa sitten vuoden 1962, jolloin Olli Mäki otteli maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla.