"Suuria tuomarivirheitä ei ole tullut"

Mikko Vuorelan mielestä jalkapallon EM-lopputurnauksen oikeudenjakajat ovat toistaiseksi onnistuneet kohtalaisen hyvin. Espanjalaistuomarin toiminta avauspelissä herätti kuitenkin suomalaisen huomion.

Mikko Vuorela. Kuva: Yle

Uransa aikana 116 kansainvälistä jalkapallo-ottelua tuominnut Mikko Vuorela arvioi, että EM-lopputurnauksen erotuomarit ovat onnistuneet pääsääntöisesti kohtalaisen hyvin.

- Mitään suuria virheitä ei ole tullut, totesi Ylen EM-studiossa tiistaina vieraillut Vuorela.

Hän kuitenkin nosti esiin Puolan ja Kreikan välisessä avausottelussa tulleet keltaiset kortit. Sokratis Papastathopoulosin ottelu päättyi jo ensimmäisellä puoliajalla kahteen varoitukseen.

- Saattaa olla, että Espanjan tuomarilla oli ehkä vähän liian kovasti tullut mieleen se, mitä painotetaan. Voi olla, että sitä kautta tuli ehkä vähän turhiakin keltaisia kortteja, Vuorela sanoi.

Perinteisesti jokaisen lopputurnauksen erotuomaritoiminnassa painotetaan tiettyjä asioita. Tällä kertaa Euroopan jalkapalloliiton (Uefa) Respect-kampanja on näkyvästi esillä.

- Rasistiset huudot ja kaikki muut pyritään kytkemään pois. Seuraavana on käsien käyttö, kun mennään pääpallotilanteisiin. Siihen pyritään kiinnittämään huomiota. Muutamassa ottelussa on jo tullut ehkä vähän ylilyöntejä, kun on haettu sitä, luetteli Vuorela.

- Sitten on filmaaminen, johon halutaan puuttua kovalla kädellä. Sitten on vielä vihellyksen jälkeinen pallon kantaminen, siirtäminen tai potkiminen pois.