Varhaisia Jukolan viestejä siivittivät Aleksis Kivi ja Suvivirsi

Alkuaikojen Jukolan viesteissä olivat vahvasti läsnä kansalliset perinnäisarvot: avajaisissa kuunneltiin kenraaleja ja veisattiin Suvivirttä. Alkuvuosikymmenten kisavälähdyksiä on koottu Ylen Elävään arkistoon.

urheilu

Jukolan viesti järjestettiin alusta pitäen kansalliskirjailija Aleksis Kiven hengessä, ja toinen kilpailu vuonna 1950 juostiinkin Kiven syntymäkodilta Nurmijärveltä Helsinkiin. Ykkösosuuden juoksijat vaihtoivat vieläpä vaatteita Aleksis Kiven syntymämökissä.

Nurmijärven kunnan ja Aleksis Kiven seuran laatimassa viestissä lainattiin Seitsemän veljeksen tekstiä. Viesti on kuultavissa Elävässä arkistossa.

Tapa lainata Seitsemää veljestä on säilynyt myöhemmissäkin viesteissä, ja Kiven tekstiin on mielellään viitattu runollisesti myös tapahtuman tv-selostuksissa.

Vuonna 1961 kilpailun suojelijana ja juhlapuhujana oli kenraaliluutnantti Adolf Ehrnrooth. Puolustusvoimat osallistui muutenkin kisojen järjestelyyn, ja paikalta kuvatussa filmissä nähdään myös sotilaspapin puhe.

Seuraavana vuonna Jukolan viestin tervehdyksessä toivotettiin Lahden kaupungille onnea sen tavoitellessa talviolympialaisten isännyyttä.

Venlojen juoksu aloitettiin vuonna 1951, ja viisitoista vuotta myöhemmin mukana oli jo yli 100 osanottajaa. Tapahtuma aloitettiin laulamalla Suvivirsi.

Jukka Lindfors

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat