Suora

 • Kumparelasku, Ruka
 • Freestylen MC: Ruka, kumpareet
 • Mäkihypyn MC, miesten kilpailu, Nizhni Tagil
 • Urheilustudio
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Nizhni Tagil
 • Urheiluruutu
 • Ampumahiihdon MC: Östersund, miesten viesti
 • Ampumahiihdon MC, miesten viesti, Östersund
 • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 7.12.
 • Viimeistä viedään
 • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut
 • Alppihiihdon MC: Beaver Creek, miesten syöksylasku
 • Urheiluruutu
 • Beaver Creek, miesten syöksylasku
 • Viimeistä viedään

Litmanen: Teknologia heti käyttöön

Nykyaikainen televisiotekniikka on hyvin raakaa erotuomareille. Viime vuosien aikana hidastukset edestä, takaa, yläpuolelta, sivuilta ja kaikkialta takaavat sen, että televisiokatsojat saavat aina tietää, mikäli erotuomari on tehnyt virheen.

urheilu
Yle

Toki myös päinvastoin – täytyy muistaa, että erotuomarien päätökset ovat lähes kauttaaltaan oikeita.Mutta maalitilanteessa virhettä ei saa tulla. Ei koskaan. Kattojärjestöjen presidentit haraavat järjettömästi vastaan väistämätöntä teknologian käyttöönottoa vähintään maalitilanteissa.

Tiistaina saatiin yksi oikeusmurha pitkään oikeusmurhien listaan. Ukraina teki täysin selvän maalin, mutta tämä jäi erotuomarikuusikolta (tai itse asiassa heitä on nykyään seitsemän – tarvitseehan avustava erotuomarikin vaihtomiehen, jos vaikka reisi revähtää tai limupullon korkki osuu silmään pukukopissa puoliajalla). Ukrainan maalin siihen tilanteeseen olisi muuttanut pelin luonnetta suunnattomasti. Eikä vain Donetskin pelin vaan myös Kiovan, koska tällöin myös Ranskan olisi täytynyt aloittaa takaa-ajo.

Mitä virkaa on näillä ylimääräisillä päätyerotuomareilla, jos he epäonnistuvat ainoassa oleellisessa tehtävässään? Ok, muutama rangaistuspotku tuli Mestarien liigassa heidän kauttaan, mutta se syy, miksi nämä ylimääräiset tuomarit peliin tuotiin, oli juuri maalitilanteiden katsominen ja varmistaminen, ettei yhtään oikeusmurhaa enää tule.

Nimikkeellä ”Additional assistant referee” toimivat päätytuomarit ovat omien maittensa päätuomareita, monesti FIFA–tuomareita, sillä tehtävään on haluttu henkilöitä, jotka eivät yksinkertaisesti voi epäonnistua siinä, onko pallo sisällä vai ei. He tulevat aina samasta maasta kuin päätuomari, avustavien erotuomareiden (entisten linjamiesten) tapaan, jotta kommunikaatio olisi koko ajan joustavaa.

Heille maksetaan hyvin, olosuhteet ovat viimeisen päälle – siitä erotuomaripäällikkö Pierluigi Collina on pitänyt huolen – mutta siltikään sataprosenttista varmuutta ei saada. Ei tietenkään, sillä erotuomarit ovat ihmisiä ja ihmiset tekevät virheitä. Siitä huolimatta, että varsinaisia tärkeitä tehtäviä olisi vain yksi, sen seuraaminen onko koko pallo ylittänyt viivan vai ei.

Päätytuomarin hyödyllisyys tuli esiin vaikkapa ottelussa, jossa Cassanon pusku ylitti nippanappa Irlannin maaliviivan. Päätytuomarin inhimillisyys, ja samalla virhealttius, tuli taas esiin tiistaina. Pitää myös muistaa, ettei missään maailman jalkapallosarjassa käytetä päätytuomareita. Erikoistumista ei siis ole.

Erotuomaritoiminta otti valtavan harppauksen eteenpäin pari vuosikymmentä sitten, kun linjamiehet erikoistuivat ja heistä tuli avustavia erotuomareita. Päätuomarit saivat taas keskittyä vain ja ainoastaan kehittymään omassa tehtävässään. Tätä voi verrata ihan hyvin pelaajiin: maalivahdit, puolustajat ja hyökkääjät keskittyvät hyvin paljon eri asioihin. Nyt päätytuomareina on henkilöitä, jotka eivät tätä tehtävää säännöllisesti tee. Tämäkin kasvattaa virhealttiutta.

Roska voi tulla silmään, hiukset voivat heilahtaa väärällä hetkellä tai valahtaa otsalta, piilolinssi voi irrota, nappulakenkä voi tarttua nurmeen ja aiheuttaa horjahduksen jne. Pieni asia voi hetkellisesti aiheuttaa sen, että massiivinen, miljoonien eurojen arvoinen tuomio menee väärin. Näin ei yksinkertaisesti saisi tapahtua.

Maalikamerat eivät virheitä tee. Ne eivät horjahtele tai katsele muualle. Kamerat ovat tinkimättömiä ja puolueettomia ja suhteellisen halpoja. Ne ovat myös kooltaan mitättömän pieniä ja hyvin nopeita. Ei kestänyt kovin kauaa, kun lähes koko maailma tiesi, että Ukraina oli tehnyt maalin, jota ei hyväksytty.

Lähes siksi, ettei stadionilla hidastuskuvaa kiistanalaisista tilanteista saa näyttää. Tieto tosin levisi nopeasti ja Oleg Blokhinin antama ymmärrettävästi tunnepitoinen haastattelu heti pelin jälkeen näytti, että hänelle oli jo kerrottu, että ottelu ja sitä kautta mahdollinen jatkopaikka menetettiin tuomarivirheeseen.

Olen myös varma, että erotuomarit hyväksyisivät teknologian käytön maalitilanteissa. Tilanteen tarkistaminen veisi ehkä minuutin maksimissaan, ei enempää, se on nähty vaikkapa jääkiekossa tai amerikkalaisessa jalkapallossa, puhumattakaan tenniksestä.

Lisäksi erotuomarit ovat viime kädessä ne henkilöt, jotka laskun maksavat. Näin isot virheet tavallisesti lopettavat erotuomareiden kisat välittömästi. Nyt voi pahimmillaan käydä niin, että vahvaksi ehdokkaaksi finaaliin ollut Viktor Kassai ei tämän tiiminsä jäsenen virheen vuoksi ole enää vaihtoehto – kuten aiemmin mainitsin, erotuomarit kulkevat tiimeinä, viisi heistä tulee aina samasta maasta. Neljäs erotuomari, joka voisi myös helposti monitorista kiistanalaisen tilanteen tarkistaa - tosin monitorit kentän laidalla ovat nykyisin kielletty tiettyjen johtohenkilöiden toimesta – sen sijaan, että he keskittyvät vain valmentajien valvontaan ja oikomiseen.

Uskon, että päätuomari Kassai olisi mieluummin katsonut tilanteen uusintana nauhalta kuin ottanut sen riskin, että päätyrajan kollega näki tilanteen väärin.

Jari Litmanen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat