Koe uusi yle.fi
Kaikki FIFAn jalkapallon MM-kisoista!Kisasivuille

Litmanen: Troijan hevonen ei tuonut tulosta

Jari Litmanen on vaikuttunut Saksan edesottamuksista jalkapallon EM-kisoissa. Viimeisimpänä joukkueen voiman sai tuta Kreikka.

urheilu
Jari Litmanen kuvassa
Yle

Kreikkalainen versio linja-autosta, moderni Troijan hevonen, näytti hetken tuovan tulosta. Ylivoimaisesti kenttätapahtumia hallinnut Saksa ei pystynyt murtamaan kuin kerran maalin edessä jököttäneen hevosen ja sitten hevosen sisältä tuli soturi nimeltään Samaras ja iski pelin tasoihin. Moni joukkue olisi voinut häkeltyä tästä, mutta ei Saksa. Saksa vain lisäsi kierroksia koneeseen ja meni menojaan.

Tämä oli jalkapallon suuri voitto. On täysin ymmärrettävää, että joukkueet tekevät mitä vain voittaakseen otteluita, mutta olisi ollut todella suuri sääli, mikäli Kreikka olisi jollain konstilla jatkanut kisoja Saksan kustannuksella. Tosin, vaikka Kreikka olisi tehnyt mitä tahansa, laittanut vaikka viisi Troijan hevosta, olisi Saksa voittanut kuitenkin. Perjantaina joukkue oli pysäyttämätön.

Jogi Löwin joukkue on virittynyt niin vahvaa tilaan, että joukkueella oli varaa jopa antaa ns. ykkösketjulle pieni huilivuoro ja heittää kolme uutta hyökkäyspelaajaa sisään. Kaksi maalia kolmelta uudelta kasvolta kertaa sen, millä tasolla Saksan materiaali tällä hetkellä on. Jos Portugalin esitys oli ensimmäisessä puolivälierässä finaalitasoa, sitä oli Saksankin perjantaina.

Nukutun yön jälkeen Kreikka on varmasti tyytyväinen kisoihinsa. Kukaan ei povannut joukkueelle suurempaa menestystä ja puolivälieräpaikka oli ryhmälle maksimi. Taistelutahdon puutteesta ei Kreikkaa voi syyttää ja mielestäni muutenkin joukkue kuului kisojen yllättäjiin. Mutta jossain vaiheessa tulevat rajat vastaan ja nyt tämän rajan rakensi Saksa.

Saksaa on todella kiehtova seurata – joukkue on tasapainossa, roolit ovat selvät, ryhmä on selvästi hyvähenkinen ja tekemisen meininkiä on. Keskikentän kolmikko Özil, Khedira ja Schweinsteiger ovat tehokkaita ja pyörittävät kukin tavallaan peliä. Heikkoa lenkkiä ei tällä hetkellä koko joukkueessa ole: uhka tulee joka puolelta, jopa laitapakkien osalta. Philipp Lahmin tekemä avausmaali oli tyypillinen osoitus tästä. Kun varsinaiset hyökkääjät puskevat muuriin, etsitään ratkaisija takaa ja bang. Pallo upeasti maalissa.

Saksa on voittanut nyt neljä ottelua neljästä. Ei ole vaikea povata, että joukkueella on kisoissa vielä – toivon mukaan - kaksi ottelua jäljellä ja saksalaisen jalkapallon ystävien kannattaa merkitä päivämäärä 1. heinäkuuta kalentereihin. Silloin pelataan pokaalista ja nähdyn perusteella Saksa on tuolloin mukana.

Jari Litmanen

Suosittelemme

Tuoreimmat