Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - Bidasoa Irún
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League
  • Kun suru särkee sisimmän - Linda Sonntag löysi pelastuksen fitnessurheilusta
  • Suunnistus kausikooste 2019
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, vuosikooste

Näkökulma: EM-kisojen todellinen farssi

Kaarteiden jyrkkyys on herättänyt keskustelua läpi EM-kisojen. 200 metrillä tämä on korostunut entisestään.

urheilu
Juoksijat juoksevat olympiastadionin kaarteessa.
Lehtikuva

Yleisurheilun EM-kisoissa Helsingissä on ollut jos jonkinlaista farssia. On ollut varaslähtöjä 5000 metrillä, jotka eivät johda hylkäyksiin. On ollut seiväsfarssia ja Suomessa pariinkin otteeseen keihäsfarssia. Suurin farssi liittyy kuitenkin rataan.

Radasta puhuttiin toki jo vuosi ennen EM-kisojen alkua, koska sen kaarteet ovat eriskummalliset. Olympiastadionin tilanahtauden takia kaarteet eivät ole ikään kuin jatkuvia, vaan niissä on lyhyitä suoranpätkiä.

Ongelmista saatiin osviittaa jo avauspäivänä, kun monilla matkoilla tuli hylkäyksiä ratarikkojen takia. Pahin ongelma nähtiin 400 metrin alkuerissä, joissa hylättiin peräti seitsemän juoksijaa. Yksi tosin sai paikkansa takaisin protestin kautta. Hylkäyssumaa seliteltiin ennen kaikkea juoksijoiden huolimattomuudella.

200 metrillä kaarteen merkitys korostuu, ja se on näkynyt. Tulostaso välierissäkin oli surkea, eikä sitä täysin selitä muun muassa Christophe Lemaitren puuttuminen. Finaaliin mentiin huonoimmillaan ajalla 20,90. Muun muassa tällä kaudella ajan 19,94 juossut Churandy Martina juoksi välierissä ajan 20,63.

Jonathan Åstrand juoksi alkuerän radalla kolme, eikä liiemmin valittanut kaarteesta. Välierässä Åstrand juoksi kakkosradalla ja antoi todellisen ryöpytyksen radalle. Åstrandin mukaan rata vaikuttaa paljon suoritustasoon.

Jos tilanne on se, että juoksijat joutuvat eriarvoiseen asemaan radan takia, se on todellinen farssi näissä EM-kisoissa. Ei mikään seiväspelleily tai mikään loukkaantuneen keihäänheittäjän valitseminen kisoihin.

Syyttävä sormi osoittaa ensisijaisesti Kansainväliseen Yleisurheiluliittoon, koska se on radan hyväksynyt. Olympiastadionille on rakennettu sellainen rata, joka sinne on annettu rakentaa. Niin kauan kuin betoniin ei saa koskea ja urheilualuettaei saa laajentaa, parempaa rataa on vaikeaa tehdä.

Tässä tullaan siihen, että EM-kisat päätettiin nopealla aikataululla muuttaa kahden vuoden sykliin. Helsinki oli ainoita paikkoja, jotka olivat valmiudessa järjestää kisat. Nyt siitä maksetaan hintaa juoksijoille eriarvoisen radan muodossa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat