1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomen jokerikortti sykähdytti - ”Miksi ei myös finaalissa?”

Niclas Sandellsia on pidetty Suomen joukkueen jokerikorttina yleisurheilun EM-kisoihin. Huikea alkueräjuoksu ei ainakaan pienentänyt odotuksia.

Niclas Sandells. Kuva: Lehtikuva

Niclas Sandells sykähdytti suomalaisyleisöä Helsingin Olympiastadionilla 1500 metrin alkuerissä. Paikka EM-finaaliin avautui upeasti erävoitolla. Sandellsin pitkä kiri oli liikaa kaikille.

- Katsoin ensimmäisen erän tulokset, ja siellä juostiin suhteellisen kovaa. Kun oli noin kova tuuli, päätin, että itse en lähtenyt vetämään kovaa vauhtia alusta. Siinä on aika iso riski, että itse hyytyy. Luotin loppukiriini, ja hyvin se onnistui, Sandells totesi rauhallisena.

Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä näytti pahalta. 28-vuotias Sandells oli sisäradalla, ja väylä loppukirille näytti olevan tukossa. Tönimiseltäkään ei vältytty, mutta Sandells löysi tien.

- Olin ajatellut, että viimeiselle kierrokselle lähdettäessä pitää olla hyvissä asemissa, jos meinaa ehtiä neljän parhaan joukkoon. Kyllä se vähän jännitti, kun olin vähän pussissa. Aika paljon joutui taistelemaan omasta paikasta. Voimia oli kuitenkin vielä todella paljon ja odotin vain, koska pääsen irti siitä. Riittävän ajoissa pääsin onneksi.

Yleisö Olympiastadionilla oli Sandellsin erän aikana loistava. Kun Sandells poimi miehiä viimeisellä kierroksella yksi toisensa jälkeen, kylmät väreet vireilivät stadionilla muustakin syystä kuin kylmästä säästä.

- On aivan mahtava fiilis juosta. Ei siinä huomaakaan, että väsyttää, kun viimeinen satanen lähtee käyntiin. Se antaa todella paljon, Sandells painotti.

Odotukset korkealla

Sandells on satsannut tähän kauteen rajusti, ja jo parin viime kauden aikana näkynyt orastava kehitys on tullut entistä paremmin esiin. Jo alkuerä oli iso juoksu Sandellsin tähänastisella uralla.

- Kun tavoite on ollut syksystä asti EM-finaalissa, olihan tämä hyvä onnistuminen. Huomenna taistellaan vielä hyvistä sijoituksista. Toivottavasti olisi vähän kovempivauhtinen finaali. Nyt oli vähän turhan paljon tönimisiä. Kun vauhti on pikkuisen kovempaa, saa juosta vähän enemmän rauhassa ja säästellä paukkuja loppuun, Sandells toivoi.

- Kovia miehiä siellä on vastassa, mutta niin oli nytkin. Nyt onnistuin kuitenkin hyvin, niin miksi ei myös huomenna?

Suomalaisella yleisöllä ja medialla on paha tapa nostattaa äkillisesti odotuksia, mutta mitä sinä itse odotat finaalilta?

- Odotan paljon. Kunto on ollut hyvä koko alkukesän. Se vaatii, että taktiikka ja kaikki muukin loksahtaa kohdilleen. Tähän asti mielessä on ollut vain finaaliin pääseminen. Tämä ilta otetaan rauhassa ja aletaan miettiä taktiikkaa, miten päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, Sandells valaisi.