16 tapaa sytyttää olympiatuli

Ylen Elävä arkisto on koonnut olympiatulen sytytyksiä seitsemältä vuosikymmeneltä. Kekseliäisyys on näkynyt niin sytytystavoissa ja tulisijan ulkomuodossa kuin tulenkantajan valinnassa.

urheilu
Pekingin olympiatuli sytytetään.
Yle

Ensimmäisen kerran tuli kuljetettiin kisoihin vuonna 1936 ja perinne on jatkunut siitä lähtien. Jokainen kisoja järjestänyt maa on tehnyt rituaalista aina erilaisen.

Näyttävimpiin seremonioihin lukeutuu Pekingin vuoden 2008 spektaakkeli, jossa voimistelija Li Ning kantoi tulta juosten samalla vaijereiden avulla stadionin seinämiä pitkin.

Lillehammerissa 1994 nähtiin mäkihyppy palavan soihdun kera. Barcelonassa yleisö kohahti, kun jousiampuja sytytti tulen palavan nuolen avulla.

Koskettavimpia avajaishetkiä koettiin Atlantassa 1996, jolloin Parkinsonin tautia sairastava nyrkkeilylegenda Muhammad Ali sytytti olympiatulen vapisevin käsin.

Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 tuli saapui stadionille Suomen menestyneimmän olympiaurheilijan Paavo Nurmen kuljettamana. Nurmi kantoi soihdun tornin juureen, josta se kuljetettiin stadionin torniin. Lopullisen tulen sytytti Hannes Kolemainen. Tapahtumasta on Elävässä arkistossa radioselostus.

Heidi Sommar & Jukka Lindfors

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat