Vakiovihje: Bonusrahojen kimppuun - tärpit vähissä

Vakiokierros näyttää ennakkoon suosikkipainotteiselta, joten bonusrahojen kimppuun lähdetään muutamalla kovalla yllätyksellä.

Kuva: YLE

Vakioveikkauksessa on tarjolla lisärahaa 400 000 euroa vakiopotin ollessa 260 000 euroa. Pelikohteet eivät vain ole tällä kertaa edullisimmasta päästä, sillä hyvin maksavat tärpit loistavat poissaolollaan. Muutamia ylipelattuja kotivoittoja on toki mukana (kohteet kahdeksan ja 11), mutta niissä vierasjoukkueiden ankeahko vire ei kannusta ohipeleihin.

Kohtuullisesti takaisin maksava ohipeli haetaan FF Jaron kotivoitosta Hakaa vastaan. Veikkausliiga on erittäin tasainen. Jaro kuuluu sarjan heikoimpiin nippuihin, joten sen lähes 50 prosentin pelikannatuksessa on hitunen liikaa.

Todellista kertoimen kohottajaa haetaan varmistamalla RoPSin kotivoitto ristillä kamppailussa Oulun Palloseuraa vastaan. Ykkösen tasaisuus, otteluruuhka, OPS:n yllätysvalmius ja RoPSin liian suuri pelikannatus riittävät perusteiksi varmistukselle.

Taistelua sarjan hännillä

Vaikka Veikkausliigakausi ei ole edes vielä puolivälissä, Jaron ja Hakan välisessä ottelussa riittää panoksia. Molemmat povattiin kauden alla putoamistaistoon, ja alkukausi on osoittanut, että molempien joukkueiden pääfokus on sarjassa säilymisessä.

Tahmean alkukauden jälkeen Jaro on hiljalleen löytänyt pelijuonen. Tehottomuus on silti edelleen sen suurin helmasynti, sillä se on tehnyt liigassa vähiten maaleja. Tilannetta ei helpota joukkueen varakapteenin ja ykköshyökkääjän viittaa kantaneen Mattias Warghin loukkaantuminen loppukaudeksi.

Joukkueeseen vastikään liittynyt Frank Jonke on toki pätevä korvaaja. Hän on kuitenkin kärsinyt pikkuvaivoista, vaikkakin hän on jälleen pelikuntoinen Hakaa vastaan. Sama pätee kapteeni Heikki Ahoon. Mike Bannerin pelaaminen on puolestaan edelleen epävarmaa.

Hakan kausi on ollut vuoristorataa. Se on pelannut muutamia loistavia otteluita, kun taas ajoittain esitykset ovat olleet ankeita.

Ottelun tärkeys ja Jaron hyökkäyspelin heikkous huomioonottaen tasapelin todennäköisyys nousee normaalia suuremmaksi. Jaron kotivoiton ohittamisessa voisikin olla ideaa tärppiköyhällä kierroksella, sillä sitä on pelattu aavistuksen verran liikaa. Haka on ollut Jarolle vaikea vastustaja, joukkueiden neljästä viimeisestä pelistä valkeakoskelaiset ovat voittaneet kolme, ja yksi on päättynyt tasan.

Veikkausliigajoukkueet tarpovat lisäksi kovassa otteluruuhkassa. Hakalla on etenkin keskikentällä ja hyökkäyksessä Jaroa laajempi materiaali, josta se saa etua tässä kamppailussa. Kohteen kaksi merkkivalintani on X-2.

Yllättääkö OPS?

Bonuskierroksen voittopottia yritetään saada nousuun hakemalla ristivarmistus Rovaniemen Palloseuran kotivoitolle kohteessa viisi. RoPS on vahvana kotijoukkueena toki ottelun suosikki, mutta yllätysvalmis Oulun Palloseura ja rovaniemeläisten 75 prosentin pelikannatus kuitenkin kutittelevat hakemaan hyvin maksavaa ristiä.

Hyvien ensimmäisten pelien jälkeen OPS tarpoi kolmen ottelun voittoputkessa, kunnes raapi ansaitun tasapelin Oulun derbyssä keskiviikkona AC Oulua vastaan. Oululaisten materiaali on kapea, mutta erittäin laadukas, ja se kykenee hyvänä päivänään yllättämään Ykkösessä kenet tahansa. Se on kaatanut tällä kaudella SJK:n vieraissa ja sarjan kärkeen povatun PK-35 Vantaan kotonaan.

Kauden ensimmäinen kohtaaminen RoPSia vastaan päättyi kirvelevään kotitappioon, vaikka OPS olisi esityksellään ansainnut siitä pelistä ainakin tasapelin. RoPS on ollut alkukaudesta suvereeni, mutta muutamien loukkaantumisten myötä sen peli on alkanut hieman yskähdellä – hyvistä tuloksista huolimatta.

Kova ottelutahti koettelee kummankin joukkueen pelaajistoa. Tällainen tilanne sopii yleensä altavastaajalle paremmin, sillä puolustaminen on totutusti hyökkäämistä helpompaa. RoPS lähtee peliin suursuosikkina, mutta bonuskierroksen potit silmissä varmistan sen voiton ristillä.

Grani jyrää

Kauniaislainen GrIFK satsasi tähän kauteen rajusti tavoitteenaan sarjanousu Kakkosen Etelälohkosta. Valmiiksi laadukas ryhmä vahvistui muun muassa kahdella huippuhyökkääjällä Pettter Meyerillä ja Niklas Roihalla, sekä puolustaja Antti Heiskasella.

Alkukausi oli vaikea, mutta viime aikoina joukkue on yltynyt loistavaan lentoon. Se on voittanut kuusi ja pelannut kaksi tasapeliä viimeisen kahdeksan pelin aikana maalierolla 31-4. Noissa matseissa se on voittanut lohkon kärkijoukkueista BK-46:n ja SalPan sekä pelannut Klubi 04:n kanssa tasan.

GrIFK on laadukas joukkue, ja voikin sanoa, että nyt se on noussut omalle tasolleen alkukauden alisuorittamisen jälkeen. Hyökkäys on tehokas Meyerin, Roihan sekä Daniel Langhoffin johdolla Janne Törmäsen johtaessa orkesteria keskikentältä. Puolustus on vakaa johtajanaan Mark Soutar.

Espoolainen Pallohonka koostuu jälleen kerran nuorista Hongan reservimiehistä. Se väläyttelee ajoittain, mutta perustasoltaan se on lohkon alempaa kastia. Kauniaislaiset ovat selvästi Pallonhongan pelaajia rutinoituneempia, mikä näkyi kauden aiemmassa keskinäisessä kohtaamisessa, jonka Grani vei kotonaan 3 – 0. Huomattavaa on, että kauniaislaisten peli oli tuossa vaiheessa vielä takalukossa.

Lyhyiden etäisyyksien vuoksi Pallohonka ei nauti mainittavaa kotietua. GrIFK voittaa tällaisen pelin vieraissakin vähintään 50 prosentin todennäköisyydellä, joten varma kakkonen on jopa hitusen alipelattuna edullisin merkki kohteeseen yhdeksän.

Vakio 1, kierros 27 + MiniVakio (1 – 6)

1 FC Inter - HJK X2                                  
**2 FF Jaro - Haka X2                                    
**3 IFK Mariehamn - VPS 1X

4 AC Oulu - PK-35 Vantaa 1X  
**5 RoPS - OPS 1X
**6 FC KooTeePee - FC Viikingit 12         

7 SJK - FC Hämeenlinna 1               
8 JIPPO - HIFK 1
**9 Pallohonka - GrIFK 2                                                             
**----------------------------------------
10 EsPa - Klubi 04 2                                                                    
11 JäPS - FC Kuusysi 1                                    
12 FC Kiisto - P-Iirot 2                                                     
13 Närpes Kraft - VIFK 1X                     

**Ville Pekkanen      **