Maaginen Federer häikäisi Wimbledonissa

Roger Federer voitti uransa seitsemännen Wimbledonin kaksinpelimestaruutensa sunnuntaina. Kotiyleisön suursuosikki Andy Murray ei voinut paremmalleen mitään.

urheilu
Roger Federer ja Andy Murray palkinnot käsissään
Roger Federer ja Andy Murray EPA

Federer nujersi Murrayn odotetussa finaalissa luvuin 4-6, 7-5, 6-3, 6-4. Samalla sveitsiläinen nousee takaisin lajin maailmanlistan ykköseksi. Lajin emämaa Iso-Britannia ei saanut päätöstä 76 vuoden odotukselleen miespuolisesta Grand Slam -voittajasta. Fred Perry voitti edellisenä brittinä vuonna 1936.

30-vuotias Federer nousi tasoihin Pete Samprasin (ja 1800-luvun Willie Renshaw'n) kanssa Wimbledon-mestaruuksien määrässä. Hän on ollut uransa aikana vain yhden viikon Samprasia vähemmän ATP-listaykkösenä, mutta mestaruus nostaa hänet amerikkalaislegendan ennätyksen (286 vk) rinnalle maanantaina julkaistavan uuden maailmanlistan myötä.

- Tämä on huikeaa. Pääsin oman sankarini Pete Samprasin kanssa tasoihin voitoissa. Tänä vuonna Wimbledonissa päätin pelata aggressiivisemmin ja laittaa painetta enemmän ja aikaisemmin vastustajalle. Wimbledonissa täytyy pelata niin. Täytyy yrittää paljon voittolyöntejä ja uskoa niiden painuvan kenttään, totesi Federer ottelun jälkeen.

Murray sai otteluun loistavan alun. Hän mursi heti ensimmäisessä pelissä hermostuneen oloisen Federerin syötön. Sveitsiläinen teki helppoja virheitä lyöden palloa mailan kehyksellä muutamaan kertaan ja skotti siirtyi 2-0-johtoon. Federer kuitenkin nosti pelitasoaan ja karsi virheet seuraavissa peleissä. 30-vuotias sveitsiläinen rankaisi armotta murtaen takaisin. Molemmat pelasivat huipputennistä ja erä eteni tasaisesti.

Federer alkoi hidastaa pelin tempoa alakierteisellä rystyllään. Hän hankki kaksi murtopalloa Murrayn syöttövuorossa tilanteessa 4-3, mutta Murray selvisi. Seuraavassa pelissä Murray onnistui syötönmurrossa ja syötti tärkeän avauserän itselleen 6-4. Kyseessä oli ensimmäinen Murray Grand Slam –finaalissa voittama erä neljännessä finaalissaan.

Toisen erän tilanteessa 2-2 Murray sai kaksi peräkkäistä murtopalloa. Ensimmäisessä hänellä oli paikka ohittaa verkolle noussut Federer, mutta ohitusyritys jäi kesyksi ja Federer selvitti syöttövuoronsa. Murraylla oli tilanteessa 4-4 kaksi murtopalloa lisää, mutta Federer selvitti nekin.

Tilanteessa 5-6 Murray tuli syöttövuoroon. Pelissä nähtiin upeita pisteitä, joista viimeisin nähtiin Federerin eräpallossa. Hän pudotti pitkän pallon päätteeksi upean alakierteisen lentolyönnin Murrayn kenttään ja tasoitti erävoitot.

Toisen erän loppupuolella Murray alkoi pidellä alaselkäänsä. Hän liikkui hieman kömpelömmin ja kolmannen erän kolmannessa pelissä tullut sadetauko tuli hänelle hyvään paikkaan.

40 minuuttia myöhemmin ottelu jatkui. Federer lisäsi vauhtia erän kuudennessa pelissä Murrayn syöttövuorossa. Hän sijoitti peruslyöntejään tarkasti kentän kulmiin ja Murray’ta juoksutettiin. Yli 20 minuuttia kestänyt Murrayn syöttövuoro päättyi Federerin voittoon.

Andy Murrayn peliin alkoi jälleen hiipiä negatiivinen elekieli. Hän oli selvästi väsynyt juostessaan sinnikkäästi Federerin millintarkkojen lyöntien perässä. Kolmas erä kirjattiin Federerille huikean esityksen jälkeen luvuin 6-3. Sisätiloissa hänen tarkat syöttönsä alkoivat yhä paremmin löytää syöttöruudun rajoja. Myös kämmenet viuhuivat tarkasti kenttään eikä pitkäksi, kuten ennen kattoa.

Neljännessä erässä Murray tarjosi kaksi murtopalloa Federerille. Sveitsiläinen käytti ensimmäisensä murhaavasti upealla rystyohituksella ja tuuletti railakkaasti ratkaisevan näköistä syötönmurtoaan. Federer syötti lähes virheettömästi läpi neljännen erän eikä hermoillut missään vaiheessa. Neljännen erän voitto, mestaruus ja jo 17:s uran Grand Slam –titteli menivät oikeaan osoitteeseen.

Andy Murrayn tunteet nousivat pintaan ottelun jälkeen. 25-vuotias skotti itki vuolaasti yleisön osoittaessa seisaallaan suosiota tappion kokeneelle sankarilleen.

- Kaikki aina puhuvat siitä kuinka kovat paineet Wimbledonissa ovat. Siinä ei ole kyse katsojista. He tekevät pelaamisesta selvästi helpompaa. Saamani tuki tässä turnauksessa on ollut huikeaa. Kiitos siitä kaikille, sanoi Murray keskuskentän haastattelussa nieleskellen.

- Pelasin tällä kertaa paremmin kuin aikaisemmissa Grand Slam -finaaleissani. Tämä ei ole briteille helppo turnaus, mutta selvisin mielestäni turnauksen kaikesta hässäkästä aika hyvin, ainakin paremmin kuin aiemmin, jatkoi Murray, jonka yhteistyö kahdeksankertaisen Grand Slam -voittaja Ivan Lendlin kanssa ei kantanut vielä kaivattua hedelmää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat