Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Ruumis matkalaukussa

Suomen judokat metsästävät olympiakisojen ”Suomen ennätystä”

Johanna Ylisen, Jaana Sundbergin ja Valtteri Jokisen haaveena on ottaa Lontoossa kaikkien aikojen paras suomalaissijoitus olympiakisoissa.

urheilu
Jaana Sundberg kuvassa
Jaana Sundberg joutui jännitämään olympiapaikkaa pitkään. (Arkistokuva)Jouni Ranta

Valtteri Jokinen kisaa Lontoossa 60-kiloisten sarjassa jo avausviikon lauantaina, Jaana Sundberg 52-kiloisissa heti seuraavana päivänä sunnuntaina ja Johanna Ylinen hyppää tatamille 60-kiloisissa ensimmäisenä kisatiistaina.

Ylinen pääsi haistelemaan olympiatatameja jo Pekingissä neljä vuotta sitten. Siellä tuli tappio heti avausottelussa Taiwanin Chin-Fang Wangille ipponilla. Nälkää ja näyttämisen halua Yliselle jäi.

- Se sieltä jäi ainakin mieleen, että tapahtuma on ihan samanlainen kuin mikä tahansa judokisa. Ei siinä ole mitään sen kummempaa. Samat säännöt, samat vastustajat ja puvut ja alustajat ja niin edelleen, Ylinen toteaa.

- Henkilökohtaisesti ominaisuudet ovat nyt karvan verran paremmat ja taidotkin ovat kehittyneet eli nyt on kiva lähteä.

Jaana Sundbergin paikka kisoissa varmistui monimutkaisen karsintamatematiikan takia vasta kalkkiviivoilla. Sundbergin kisalippu toi myös paikkansa aiemmin varmistaneelle kihlatulle Valtteri Jokiselle sähkökaapin verran lisää virtaa.

- Kun Jaanan paikka varmistui, niin omakin tunnelma nousi. Nyt on ollut todella hienoa valmistautua kisoihin, Jokinen hymyilee.

- Tiedän kyllä oman tasoni ja sen, miten pystyn ottelemaan koviakin tyttöjä vastaan. Mieli on luottavainen ja kukaan ei sinne lähde ensimmäistä otteluaan häviämään. Hyviä otteluita varmasti tulee ja katsotaan sitten päivän päätteeksi, miten kävi, Sundberg miettii.

- Olen tyypillisesti matsannut silloin hyvin, kun on ollut kovia vastassa. Nythän kaikki on kovia, niin sehän on ihan hyvä homma, Jokinen naurahtaa.

Pienten marginaalien vartaloshakkia

Suomen judotriosta jokainen on napsinut reilun vuoden aikana ainakin yhden mitalisijan maailman turnauksista. Ylinen voitti maailmancup-kisan Minskissä lokakuussa, Sundberg otti kaikkiaan viisi mitalisijaa olympiakarsinnoista ja Jokinenkin ylsi pronssille reilu vuosi sitten Bakun grand prix -kisassa.

Kolmikon olympiaranking-sijoitukset on kaikilla kuitenkin 20 heikommalla puolella.

Toki huipullakin judo on pienten marginaalien vartaloshakkia. Oikea ote tai hyvin ajoitettu liike voi tuoda ennakkoon ylivertaisesta vastustajasta kasan pisteitä, väärä voi päättää oman turnauksen viidessä sekunnissa. Vastustajat onkin syynätty tarkkaan.

- Kaikki ovat aika tuttuja ja nimet löytyvät kyllä vihkosta. Tärkeimmät askelmerkit kutakin vastaan ja taktiikan perusääriviivat ovat ylhäällä. Vastustajan mukaan sitten katsotaan, mikä sivu avataan, Ylinen virnistää.

Suomalaisia judokoita on taistellut olympiatatameilla Münchenistä 72 lähtien. Parhaat noteeraukset ovat Reino Fagerlundin ja Juha Salosen seitsemännet sijat 80-luvulta. Olisivatko nyt mahdollisuudet parempaan?

- Arpa ratkaisee aika paljon, muttei tietenkään kaikkea. Meillä on hyvät mahdollisuudet parantaa sitä seiskasijaa. Kuka tahansa voi ottaa hyvänä päivänä hyvän sijoituksen, Sundberg sanoo.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat