Suora

  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut
  • Elävä arkisto esittää

Elävä arkisto: Helsinki sai olympialaisissa Kumpulan, Seutulan ja Coca-Colan

Helsinki valmistautui vuoden 1952 olympiakisoihin rakentamalla kaupunkia uuteen uskoon. Filmeissä Suomi vakuutteli niin vieraille kuin omille kykyään selvitä kisäisännyydestä komeasti.

urheilu
Niilo Tarvajärvi
Radioselostaja Niilo Tarvajärvi poseeraa Helsingin olympialaisten selostuslavalla.Ruth Träskman / Yle

Helsingin olympiakisat avattiin 60 vuotta sitten heinäkuun 19:ntenä 1952. Ylen Elävässä arkistossa on katsottavana ja kuunneltavana laaja kooste kisaselostuksia, muistelmia sekä kisojen alla valmistuneita uutis- ja mainosfilmejä.

Olympialaiset olivat pienelle, sodasta toipuvalle Suomelle suuri PR-projekti. Filmeissä kuvataan mm. Käpylän ja Otaniemen olympiakylien, Kumpulan maauimalan ja Hotelli Palacen rakentamista.

Kisojen aattona valmistuu Seutulaan vankityövoimalla rakennettu lentokenttä, jonka avulla ”Kiinankin pojat siirtyvät hetkessä idän hämärästä salaperäisyydestä Pohjolan kesäiseen kirkkauteen" .

Eräässä uutisfilmissä järjestelykomitean puheenjohtaja Erik von Frenckell nauttii pullon Coca-Colaa, jota amerikkalaisyhtiö lahjoitti laivalastillisen sotainvalidien myytäväksi. Juoma oli Suomessa uutuus.

Toisessa filmissä kisaturistit telttailevat Seurasaaressa, jossa viini virtaa, laulu soi ja kansantanssejakin tapaillaan. Uutta kansainvälisyyttä henkii tavallaan myös presidentti Paasikiven kisavieraille osoittama tervehdys, vaikkei englannin kieli häneltä niin sujuvasti soljunutkaan.

Avajaisselostuksessa kuullaan, miten toinen kansallinen suurmies Paavo Nurmi tuo olympiasoihdun stadionille ja puhujalavalle rynnännyt valkopukuinen saksalainen "rauhanenkeli" pääsee yllättämään kisajärjestäjät.

1952 murskattiin ennätyksiä ja vietettin suomalaisiakin voitonjuhlia. Suurin tähti oli irvistyksestään tunnettu tšekkiläinen ”ihmisveturi” Emil Zatopek, Paavo Nurmen ihailija, joka sai suomalaisilta lempinimen "Satupekka”.

Selostaja Pekka Tiilikainen muistelee Elävässä arkistossa, että Suomen kansa oli kisakuumeen ansiosta ”jonkinlaisessa shokkitilassa” – kuulijoilta ei tullut edes tavanmukaisia haukkumakirjeitä kisojen radioselostuksista. Kollega Oke Jokinen muistuttaa, että shokkitilassa olivat myös selostajat itse.

Jukka Lindfors & Petra Himberg / Elävä arkisto

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat