Hyppää sisältöön

Elävä arkisto: Olympia-avajaisissa sattuu ja tapahtuu

Olympialaiset ovat jättimäinen tapahtuma, jossa inhimillisille yllätyksille on aina sijaa kaikesta ennakkosuunnittelusta huolimatta - ja joskus siitä johtuenkin.

Kuva: Yle

Avajaishistorian eräitä erikoisimpia sattumuksia on nähtävissä ja kuultavissa myös Ylen Elävässä arkistossa.

Huippuaituri Edwin Moses tarjosi yleisölle ylimääräisen jännitysnäytelmän vannoessaan olympiavalaa Los Angelesin kisojen avajaisissa vuonna 1984. Päästyään lyhyen valan puoliväliin Moses näytti nimittäin unohtaneen tekstin jatkon. Parin hukkapyrähdyksen ja pitkiltä tuntuneiden miettimistaukojen jälkeen hän selviytyi kuitenkin maaliin saakka.

Pekingissä 2008 punakolttuinen pikkutyttö ihastutti isänmaallisella laulullaan olympiakisojen avajaisyleisöä ja tv-katsojia. Muutamaa päivää myöhemmin paljastui, että oikea laulaja olikin kokonaan toinen lapsi, jonka ääni tuli nauhalta. Hän ei kuitenkaan ollut kyllin söpö Kiinan "kansallisten etujen" kannalta.

Helsinki sai vuonna 1952 kokea oman yllätyksensä, kun sateisen avajaistilaisuuden keskeytti puhujalavalle juossut valkopukuinen nainen. Tunkeilija ehti lausua mikrofoniin vain muutaman sanan, ennen kuin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Erik von Frenckell talutti hänet pois.

Odottamaton vieras oli saksalainen "rauhanenkeli" Barbara Rotbraut-Pleyer, joka halusi olympialaisissa puhua rauhanaatteen puolesta. Monet luulivat häntä vastaleivotuksi Miss Universumiksi, Armi Kuuselaksi.

Jukka Lindfors