Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Ruumis matkalaukussa

Suomen judokat lähtevät tekemään olympiahistoriaa

Kolmen hengen joukkue yrittää otella mahdollisimman pitkälle Lontoossa. Seitsemännen sijan parantaminen on kaikille mahdollista.

urheilu
Jaana Sundberg, Valtteri Jokinen ja Johanna Ylinen
Jaana Sundberg, Valtteri Jokinen ja Johanna Ylinen edustavat Suomea olympiajudossa.Lehtikuva

Suomen judojoukkueesta tuli lopulta kolmihenkinen, kun Jaana Sundberg sai Kansainväliseltä judoliitolta kisalipun vain reilua kuukautta ennen Lontoon kisoja.

Sundbergin lisäksi olympiatatamilla Suomea edustavat 63-kilon sarjassa Johanna Ylinen ja 60-kilon sarjassa Valtteri Jokinen.

52-kiloisissa otteleva Sundberg sanoo, ettei myöhäinen päätös ole haitannut hänen valmistautumistaan.

- Tietysti se oli henkisesti raskasta aikaa, mutta kun päätös kisalipusta tuli, tämä on ollut pelkkää laskettelua, Sundberg naureskeli Yle Urheilun haastattelussa.

Sundberg ja Jokinen lähtevät ensimmäisiin olympiakisoihinsa. Avopari on harjoitellut yhdessä, mutta vain toista kisat todella jännittävät.

Jokinen hinkuisi jo tatamille. Hänen sarjansa ottelut alkavat lauantaina.

- Jännitystä ei kyllä ole. Enemmänkin tässä vaiheessa on luottavainen ja odottava fiilis. Pääsisi jo sinne matolle, Valltteri Jokinen myhäilee.

- Viimeiset viikot on keskitytty puhtaasti omiin vahvuuksiin ja tekemään niistä kovempia, jotta pistän ukkoa nippuun.

Ensikertalaisten ja toisiin olympialaisiinsa osallistuvan Ylisen mielestä varsinaisessa ottelemisessa ei ole eroa muihin arvokisoihin verrattuna.

- Kisat ovat varmasti isot. Mutta paljon niitä on tullut uran aikana käytyä. Samat vastustajat ovat aiemminkin olleet vastassa, Sundberg toteaa.

Vaikka varsinaisia sijoitustavoitteita ei yksikään judokoista halua asettaa, yksi selvä virstanpylväs on mahdollista saavuttaa. Suomen paras tulos olympiajudosta on seitsemäs, johon ovat yltäneet Reino Fagerlund Moskovassa 1980 ja Juha Salonen Soulissa 1988.

Ylinen haluaa parantaa Pekingin kisoista, joissa ottelut päättyivät ensimmäisen jälkeen.

- Mielestäni kaikilla on mahdollisuus laittaa seitsemäs sija uusiksi. Sitä vain sitten parantelemaan, Johanna Ylinen sanoo.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat