Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Jahnsson: Jonkun täytyy olla kylän päällikkö

Suomen joukkueen nestori Kai Jahnsson sai rutkasti lisää luottamusta Lontoon olympiakisojen esikilpailujen menestyksestään.

urheilu
Ampuja Kai Jahnsson
Lehtikuva

Kai Jahnsson on ehtinyt majailla Lontoon olympiakylässä jo vajaan viikon verran. Tuona aikana hän on keskittynyt opettelemaan päivärytmiä ja hakemaan harjoitusten kautta hyvää fiilistä radalta. Pekingin kisoissa olympiadebyyttinsä tehnyt Jahnsson on pitänyt brittiläisestä tunnelmasta.

- Kisasysteemi on paljon parempi kuin Pekingissä. Alue on pienempi ja tämä on paljon tiiviimpi kaikilta osin. Ja ruokapuoli on tarjonnaltaan varsin laaja, auringon paisteessa paistatellut helsinkiläinen jutteli.

Toisin kuin muut suomalaisurheilijat, Jahnsson on joutunut majailemaan huoneistossaan yksin, mutta myöhemmin hän saa seurakseen moukarinheittäjä David Söderbergin. 47-vuotiaana Jahnsson on Suomen joukkueen nestori, ja kolmen teini-ikäisen tyttären isälle tämä on sopiva rooli.

- Olen joukkueen nestori, vaikka mieli on kuin rippikoululaisella. Ikä on vain numero, ja jonkun täytyy olla kylän päällikkö, hän naurahti.

Esikisa toi mielenrauhan

Jahnsson sai olympiapaikan sijoittumalla vuosi sitten toukokuussa ilmapistoolin maailmancupin osakilpailussa viidenneksi. Näissä kisoissa hän voi osallistua tämän lisäksi myös vapaapistoolikilpailuun. Jahnssonille Lontoon ammuntapaikka tuntuu sopivan varsin hyvin, sillä huhtikuussa hän sijoittui täällä neljänneksi ilmapistoolin maailmancupissa.

- Voin ammentaa maailmancupin esikisasta paljon. Se oli minulle sellainen virstanpylväs, missä katsoin, missä menen. Ja kun onnistuin siellä, niin se kertoi, että olen mennyt hyvään suuntaan. Se toi luottamusta lisää ja antoi hyvin mielenrauhan.

Jahnsson ampui huhtikuussa tuloksekseen 687,9 (588+99,9), joka oli samalla uusi Suomen ennätys niin peruskilpailun kuin finaalin jälkeenkin. Pronssisijasta hän jäi ainoastaan 0,1 pistettä.

- Minulle etenkin peruskisa ja -tekniikka ovat tärkeitä; se, että siinä onnistuu. Finaalissa kun ei ikinä tiedä, millainen tutina on päällä. Toivottavasti osaan tehdä nyt oikeita asioista ja pystyn puristamaan esiin sen, mitä tiedän osaavani.

Henkinen valmennus kunniaan

Jahnsson on viime aikoina keskittynyt erityisen paljon henkiseen valmennukseen. Hän kertoi tavanneensa henkistä valmentajaansa viikoittain ja on tehnyt rentoutusohjelmia, jotka toimivat niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä.

- Olen saanut työkaluja ja ankkureita kilpailuun. Kun menen radalle, tiedän, miten pystyn rentouttamaan itseni, menee sitten hyvin tai huonosti. Näitä avaimia täytyy uskaltaa käyttää, ja opit olivat käytössä jo Lontoon maailmancupissa, Jahnsson sanoi.

Jahnssonia auttaa myös se, että hän tietää, kuinka olympiakisoissa toimitaan. Vaikka hänen tuloksensa Pekingin kisoista olivatkin vaatimattomia (vapaapistoolin 21:s ja ilmapistoolin 29:s), jäi matkasta kuitenkin hyviä muistoja.

- Ne olivat minulle ensimmäiset olympialaiset ja jo se, että pääsee sinne, on urheilijalle tavoitteiden täyttymys. Siellä kun on ollut kerran, niin se tuo lisää kipinää ja motivaatiota. Olen sen jälkeen tehnyt matkan varrella asioita hyvin ja saanut hyviä tuloksia. Eteenpäin on menty, Jahnsson vakuutti.

Miesten 10 metrin ilmapistoolin alkukilpailu ammutaan lauantaina 28.7. kello 14 lähtien. Miesten 50 metrin vapaapistoolin alkukilpailu ammutaan 5.8. kello 11 lähtien.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat