Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Ruumis matkalaukussa

Vinokurov maantieajon kuningas - Veikkanen pääjoukossa maaliin

Jussi Veikkanen on sijoittunut miesten pyöräilyn maantieajossa 64:nneksi. Olympiakullan vei Kazakstanin Aleksandr Vinokurov vajaan kuuden tunnin urakan jälkeen.

urheilu
EPA

Miesten maantieajossa poljettiin olympiahistorian yksi pisimmistä pyöräilymatkoista - 250 kilometriä, joka päättyi komeasti Buckingham palatsille.

Yhdentoista ajajan ryhmä otti varhaisessa vaiheessa, 20 kilometrin kohdalla irtiottokirin, joka kasvoi enimmillään 121 kilometrin tienoilla kuuteen minuuttiin.

Pääjoukko, jossa olivat mukana muun muassa kaikki kovat brittiajajat ja Suomen Jussi Veikkanen, oli kaventanut vajaan 140 kilometrin kohdalla eron kolmeen ja puoleen minuuttiin.

Noin viisikymmentä kilometriä ennen maalia, 183,9 kilometrin kohdalla irtiottoryhmä oli kasvanut 18 ajajan mittaiseksi. Pääjoukkoon oli matkaa puolitoista minuuttia.

22 kilometriä ennen loppua parinkymmenen ajajan karkulaisjoukko oli repinyt eron liian laiskasti polkeneeseen pääjoukkoon 55 sekuntiin. Brittiyleisölle jäi lopulta luu käteen, kun Mark Cavendish ja kumppanit jäivät tylysti ulos mitalitaistosta. Cavendish oli vasta 29:s.

Dramatiikkaa koettiin lopputaipaleella, kun kärkiryhmästä muutama ajaja arvioi kurvin väärin, ja muun muassa Sveitsin mitalitoivo Fabian Cancellara rysäytti laidoitukseen loukaten kättään.

Vajaat kymmenen kilometriä ennen loppua Kazakstanin Aleksander Vinokurov ja Kolumbian Rigoberto Uran Uran lähtivät omille teilleen. Sydneyn olympialaisten hopeamies Vinokurov oli vahvempi kirissä saavuttaen kullan ennen yllättäjä Urania ajalla 5.45.57.

Vinokurovin iskukyky oli hienoinen yllätys, sillä hän ei yltänyt Ranskan ympäriajossa 30 parhaan joukkoon. Oslolainen Alexander Kristoff venyi hienosti pronssille kirikykynsä ansiosta ja toi Norjalle kisojen ensimmäisen mitalin. Koko matkan pääjoukossa uurastanut Veikkanen oli lopulta massakirin jälkeen 64:s.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat