Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Sundberg jännitti Jokisen otteluita enemmän kuin omiaan

Kun Valtteri Jokinen otteli olympialaisten judotatamilla lauantaina, yksi silmäpari seurasi häntä tarkemmin kuin kukaan muu.

urheilu

Suomen huippujudokoihin kuuluva Jaana Sundberg on Jokiselle paljon muutakin kuin joukkue- ja harjoittelukaveri: hän on Jokisen avovaimo. Tiukasti otteluiden aikana kannustanut Sundberg myönsikin, että häntä jännitti lauantaina enemmän puolisonsa ottelut kuin oma urakkansa, joka alkaa sunnuntaiaamuna.

- Lähinnä tässä yrittää huutaa kannustusta: ”jaksaa” ja ”painaa päälle”. Eivät ne täällä varmaan edes kuulu matolle asti, mutta jos sieltä kuulee yhdenkin sanan ja huomaa, että toiset kannustavat, siitä saa lisävoimaa ottelemiseen, Sundberg kertoi kokemuksesta.

Kahden saman lajin taitajan liitossa osataan ottaa toinen huomioon, etenkin ottelupäivinä. Sundbergin mukaan silloin, jos ottelut ovat eri päivinä, annetaan toiselle enemmän tilaa.

- Jos ottelut ovat samana päivänä, tulee juteltua enemmän, mutta ei mitenkään paljoa. Annamme toisillemme oman tilan valmistautumiseen. Etenkin nyt kun itselläni on ottelut vasta huomenna, niin annoin ehkä vielä enemmän tilaa enkä mennyt siihen sotkemaan.

Jokisella oli lauantaina aikainen herätys, sillä hänen punnituksensa oli jo puoli seitsemältä. Sundberg heräsi itse siinä vaiheessa, kun Jokinen tuli punnituksesta.

- Siinä vaihdettiin muutama sana, ennen kuin hän lähti hallille. Itse kävin aamupalalla vaa’an kautta ja tarkistin painoni, judojoukkueen kolmannen kisaajan, Johanna Ylisen, kanssa otteluita seurannut Sundberg kertasi.

Tarvittaessa vaikka koko päivä hallilla

Sundberg oli tyytyväinen Jokisen ensimmäiseen otteluun, jonka tämä ratkaisi jatkoajalla käsilukolla. Vaikka yleensä Jokisen otteleminen paranee, kun vastus kovenee, eivät ottelut tällä kertaa jatkuneet kolmatta kierrosta pidemmälle. Sundberg oli varustautunut olemaan hallilla aina mitaliotteluihin asti, vaikka hänellä itsellään onkin huomenna aikainen herätys.

- Otan tässä vielä jotkut hikijumpat tänään. Täällä on hyvät tilat lämmittelyalueella, joissa pystyy lepäämään. Oli hyvä, että pääsin itse näkemään nämä paikat. On sitten helpompi lähteä huomenna matsaamaan.

Jokinen saavutti olympiapaikkansa karsintojen kautta, mutta Sundberg joutui kiharaisen karsintajärjestelmän uhriksi. Hän sai lopulta kesäkuussa Kansainväliseltä judoliitolta tiedon, että hänelle on annettu kiintiöpaikka Lontooseen. Kaksikko saapui paikan päälle keskiviikkona, ja ensimmäisissä olympiakisoissaan ottelevat Sundberg ja Jokinen ovat nauttineet olympiatunnelmasta.

- Onhan tämä aivan mahtavaa! Ensimmäinen päivä meni molemmilla, että olimme ihan wow, tosi hienoa! Perjantaina olimme jo, että ei tässä mitään, Sundberg naurahti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat