Suora

 • Dota 2: The International -loppuottelu
 • Rallin MM, Saksa, Power Stage - live
 • Tulosten takana: minä Antti Ruuskanen
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
 • Annimari Korte haluaa näyttää epäilijöille että he ovat väärässä. Hänelle mikään ei ole mahdotonta
 • Topi Raitanen - suunnistuslupaus joka vaihtoi lajia yleisurheiluun
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 1
 • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu ja Urheilukierros
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 2
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
 • Urheiluruutu
 • Kielileikkejä
 • Lentopallon EM, Kreikka - Suomi
 • Johanna Bäcklund: Superäiti joka juoksi MM-kisoihin saakka
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Saksa, kisakooste

Tyly kohtalo ei saanut Sundbergia voivottelemaan

Jaana Sundberg sai kokea olympiajudon armottomuuden: ensin äärimmäisen tiukka karsinta, sitten ensimmäinen ottelu ja tappio, ja kisat olivat siinä. Sundbergin mukaan tästä löytyy kuitenkin myös lajin suola.

urheilu
Jaana Sundberg
Jaana Sundbergin judokamppailut päättyivät Lontoossa yhteen otteluun. Tässä suomalaisjudokan kommentit taistosta.

Sundberg kohtasi avausottelussaan Albanian Majlinda Kelmendin, joka oli hänelle tuttu vastus. Kaksi edellistä kohtaamista olivat päättyneet Sundbergin tappioon, mutta Lontoossa lahtelainen taisteli sisukkaasti.

- Yksi tilanne ratkaisi. Kelmendi sai wazarin, en ollut riittävän hereillä enkä saanut kirittyä enää loppuajalla kiinni, hän harmitteli pettyneenä.

Sundbergin avomiehen, lauantaina 60-kiloisissa otelleen Valtteri Jokisen mielestä Sundbergilla oli etenkin lopussa hyviä tilanteita ja oli vain pienestä kiinni, ettei hän onnistunut kääntämään ottelua edukseen.

- Taisi siinä olla muutamia tilanteita, että hän kävi peffallaan, mutta niistä ei tule pisteitä. Pitää joko kylki kastua tai selän kautta käydä. Se viimeinen ippon vain kaunisti luvut hänelle, mutta ei siinä vaiheessa ole väliä lennätkö wazarilla vai ipponilla, kun on tappiolla, Sundberg kuittasi.

Jälkiviisaana Sundbergin oli helppo todeta, että hänen olisi varmasti kannattanut otella aggressiivisemmin. Etenkin kun hän tiesi, mitä vastassa oli: korkeaa kahvaa ja korville lyöntiä.

- Minun piti vain saada se vahva käsi pois, ja ihan hyvin sainkin - lukuun ottamatta sitä yhtä tilannetta, mistä hän veti sen wazarin. Olisi pitänyt nostaa kierroksia siinä lopussa ja lyödä itse samalla tavalla korville. Mutta ei tänään lähtenyt.

"Tulen muistamaan tämän loppuelämäni"

Judokat ovat joutuneet käymään äärimmäisen raskaan, kaksi vuotta kestäneen olympiakarsinnan. Sundberg joutui vieläkin suurempaan rääkkiin, sillä hänen kisapaikkansa varmistui vasta villillä kortilla. Hän joutuikin valmistautumaan pitkään kisoihin epävarmana siitä, jääkö hän jo kolmannen kerran rannalle olympiakisoista.

- Harjoittelin Valtterin ohjelman mukaan, ja se kyllä pelasti aika paljon. Se oli tuskien taivalta enkä uskonut näihin villi kortti -hakemuksiin lainkaan, Sundberg hymähti.

- Eihän tämä nyt sillä tavalla mennyt kuin olin ajatellut. En todellakaan ollut tyytyväinen. Pitkä tie on takana, ja on ollut tosi hienoa, että olen päässyt sen kokemaan. Varmasti tulen muistamaan tämän koko loppuelämäni. Harmi, että lopputulos oli tämä, että kisat jäivät yhteen otteluun. Mutta samalla tämä rankkuus on se suola.

Karsintajärjestelmä vaatii paljon rahaa

Sundbergin mielestä nykyinen karsintajärjestelmä oli suomalaisjudokoille realistisempi kuin mitä se oli Pekingin olympiakisoihin. Tuolloinkin Sundberg oli karsintojen paras suomalainen, mutta ei saanut kivikovassa sarjassaan edustuspaikkaa.

- Tämä on äärimmäisen kova järjestelmä. Minulla oli nyt kisoja 24 kappaletta kahden vuoden aikana. Se tarkoittaa sitä, että kuukauden välein minun piti laihduttaa omaan painoluokkaani, Sundberg kertoi.

- Alkujaanhan Kansainvälisessä judoliitossa oli ehdotettu, että olisi menty kolmivuotiseen karsintaan, mutta onneksi sitä systeemiä ei tullut, kun Kansainvälinen olympiakomitea on laittanut jarrua sille. Mutta katsotaan nyt, mitä he keksivät seuraavalle olympiadille.

Toisaalta tiukasta karsintajärjestelmästä on ollut hyötyäkin, sillä Sundbergin mukaan lajissa on nähty selvästi kehitystä kovien matsien ansiosta. Lisäksi kolmen suomalaisen pääseminen olympiatatamille on nostattanut lajin kiinnostusta Suomessa.

- Olympialaisiin on niin äärettömän vaikea päästä lajissa kuin lajissa, mutta tämä nosti meidän lajiamme Suomessa. Olemme olleet enemmän näkyvillä ja olemme päässeet ottelemaan kovia matseja, kovia nimiä vastaan. Kyllä se vie eteenpäin urheilijaakin, mutta samalla se vaan vaatii aika paljon kukkaroa. Rahaa tämä vie ihan pirusti.

Ansaittu loma odottaa

Oman uransa jatkosta Sundberg ei osannut sanoa olympiapettymyksensä jälkeen mitään varmaa, vaikka 29-vuotiaana viettääkin juuri parhaimpia vuosiaan judokana.

- Pidän nyt ensimmäisen loman neljään vuoteen ja kun olen saanut koneen ladattua, katson mitä teen. En aio kilpailla syksyllä, sillä tässä on sen verran tiukka kaksivuotinen ollut takana, että jossain vaiheessa täytyy vain levätä.

Sundberg ei sulkenut pois sitä ajatusta, että hänen uransa jatkuisi vielä pitkään. Jos hänen tukijansa säilyvät ja hän pystyy valmentautumaan samalla tavalla kuin aikaisemminkin, on hänen seuraava kuntohuippunsa todennäköisesti ensi kevään EM-kilpailuissa.

- En lupaa mitään, sillä jatkaminen vaatii oikeasti sen, että on tosi hyvä tiimi ympärillä, on rahat valmennukseen ja kaiken pitää toimia. En ala vain harrastelemaan, siitä ei tule yhtään mitään.

Lontoon kisoissa Sundbergilla ja Jokisella riittää vielä jännitettävää ja ehkä tehtävääkin, sillä Suomen joukkueen kolmas judoka, Johanna Ylinen ottelee tiistaina.

- Johannan henkilökohtainen valmentaja toimii sparraajana, sillä minä olen liian kevyt antamaan hänelle kunnon vastusta. Voi tosin olla, että ”Valtsu” joutuu vielä säkiksi, Sundberg hymähti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat