Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International

Päävalmentaja löysi vain vähän ilonaiheita

Suomen judokolmikon tulokseksi Lontoon olympiatatamilla tuli vain yksi voitto. Päävalmentajapestin jättävä Mika Mukkulan mukaan kisoista jäikin karvas maku.

urheilu

Judokat halusivat parantaa Lontoossa Suomen parasta sijoitusta olympiakisoissa (7:s), mutta tämä jäi vain haaveeksi. Valtteri Jokinen onnistui suomalaisista parhaiten, sillä hän voitti yhden ottelun, mutta sekä Jaana Sundberg että Johanna Ylinen hävisivät avausottelunsa.

- Kyllä me enemmän täältä lähdimme hakemaan, se on ihan selvä. Karvas maku tästä jäi, päävalmentaja Mika Mukkula myönsi.

- Ainoastaan Valtteri otteli tasollaan, ja saimme hänestä hyvän alun kisoihin, mutta nämä kaksi seuraavaa päivää eivät menneet ihan käsikirjoituksen mukaan.

Mukkulan mielestä suomalaisjudokat hävisivät ennen kaikkea teknis-taktillisella puolella, ja ottelijat antoivat pisteitä vastustajille vähän turhan helposti. Lisäksi kaikissa otteluissa vastustaja pääsi ottamaan otteen ensin ja viemään tilanteen loppuun, kun suomalaiset vasta miettivät ratkaisua.

- Valtteri teki sen, mitä mieheltä voi odottaa avauspäivänä. Hän otteli hyvin korealaista Gwang Hyeo Choita vastaan, ja tulos olisi voinut mennä toisinkin päin. Marginaalit ovat pieniä, Mukkula arvioi.

- Jaana antoi aika ison etumatkan vastustajalle päästämällä hänet heittopaikkaan eikä kiri enää riittänyt. Myös Johanna antoi yhden paikan, jonka vastustaja käytti hyväkseen. Ensimmäiset kaksi minuuttia ottelussa menivät kuitenkin niin kuin oli suunniteltu.

Valmennuskulttuuri amatööripohjalla

Mukkulan mukaan suomalaisessa judossa ei paljoa enempää voida tehdä kuin mitä nyt Lontoon olympiakarsinnassa ja olympialaisiin valmistautumisessa on tehty. Se, millaiseksi Rion olympialaisten karsintajärjestelmä muotoutuu, ratkaisee paljon, mitä myös Suomessa tehdään.

- Jos karsintajärjestelmä jatkuu kaksivuotisena, se vaatii myös aikamoisia taloudellisia panostuksia. Se edellyttää kovaa kansainvälistä leiritystä ja kilpailuja. Tähän mennessä ovat paukut riittäneet, toivottavasti tulevaisuudessakin.

Mukkulan mielestä Judoliiton resurssit ovat tällä hetkellä olleet riittävät, mutta niistä ei ole kauheasti varaa kiristää. Liitossa on kuitenkin kova tahtotila sille, että suomalainen judo pidetään kansainvälisellä tasolla.

- Huippu-urheilu judossa vaatii rahaa ja panostusta. Meillä on 3-4 ammattivalmentajaa, kun jossain Suomenlahden toisella puolellakin on heitä kymmeniä. Meillä valmennuskulttuuri on vielä amatööripohjalla eikä kulttuuri ole sitä kautta noussut kovin voimakkaaksi. Tarvitsemme panostuksia tulevaisuudessa varsinkin nuorten valmennukseen, päävalmentajan paikan jättävä Mukkula sanoi.

Kilometrejä täytyy olla riittävästi

Mukkula ei ole huolissaan suomalaisen judon tilasta, vaikka hänen mukaansa huipputasolle on vielä matkaa.

- Olemme menneet jo nyt tällä olympiadilla eteenpäin. Olemme saaneet maailmancupeissa hyviä mitalisijoituksia ja olemme kiertäneet aikaisempaa enemmän. Tästä täytyy tahdin vielä tiukentua, Mukkula sanoi.

- Sieltä on nuoria ja nälkäisiä kavereita tulossa. En usko, että tämä suunta ylöspäin notkahtaa mihinkään.

Mukkula muistuttaa, että judossa harvemmin nähdään tapauksia, jossa nuorten sarjoista tullaan suoraan aikuisten kansainväliselle huipulle. Tosin Lontoossakin tällainen ihme nähtiin, kun 20-vuotias georgialainen Lasha Shavdatuashvili juhli olympiakultaa miesten 66 kilon sarjassa.

- Yleensä menestyminen vaatii riittävän kansainvälisen kokemuksen aikuisten tasolta. Kilometrejä täytyy olla riittävästi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat