Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Närbild

Näin eteni Michael Phelpsin ura - ennätyksiä, voittoja ja siviilielämän pettymyksiä

Michael Phelpsin huimaan uraan mahtui suuri määrä menestystä, mutta myös negatiivista julkisuutta rattijuoppouden ja huumevalokuvien takia.

urheilu
Michael Phelps
EPA

Vuonna 2000 Michael Phelps esiintyi ensimmäistä kertaa olympia-altaassa. Hänestä tuli tuolloin Yhdysvaltojen historian nuorin olympiauimari. Hän ui ainoastaan 200 metrin perhosuintikisan, josta tuolloin 15-vuotias Phelps nappasi komeasti viidennen sijan.

Vain vuotta myöhemmin, vuonna 2001, Phelpsistä tuli historian nuorin maailmanennätyksen haltija, kun hän perhosteli 200 metrillä ME-ajan. Ennätys parani vielä saman vuoden aikana, kun hän otti Japanin MM-kisoista uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden.

Vuonna 2003 yhdysvaltalaisuimari voitti neljä kultamitalia Barcelonan MM-kisoissa. Hänestä tuli samalla historian ensimmäinen uimari, joka on tehnyt neljä maailmanennätystä saman päivän aikana.

Ateenan olympiakisoissa,** vuonna 2004**, Phelps epäonnistui yrityksessään rikkoa Mark Spitzin seitsemän olympiakullan ennätys. Phelps haki Ateenasta kuusi kultamitalia ja kaksi pronssia. Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Rogge nimesi Phelpsin "kisojen ikoniksi". Kuitenkin saman vuoden marraskuussa Phelps sai negatiivista julkisuutta, kun hänet pidätettiin 19 vuoden ikäisenä rattijuopumuksesta. Hän myönsi syyllisyytensä, maksoi sakot ja kärsi ehdonalaisen tuomion.

Vuonna 2007 Phelps liittyi Spitzin seuraan ainoina uimareina, jotka ovat voittaneet seitsemän mestaruutta samoissa MM-kisoissa. Phelps jahtasi kahdeksaa mestaruutta, mutta ennakkosuosikki USA karsiutui viestissä, kun Phelpsiä lepuutettiin finaalia varten.

Pekingin olympialaiset vuonna 2008 olivat Phelpsin näytöstä. Hän voitti kahdeksan kultaa ja ui seitsemän maailmanennätystä. Viimeistään Pekingin kisat tekivät Phelpsistä maailmanlaajuisen supertähden.

Vuonna 2009 oli jälleen negatiivisen julkisuuden vuoro. Phelps potkittiin kolmeksi kuukaudeksi pois Yhdysvaltojen uintijoukkueesta, kun lehtiin levisi kuvia uimarista ja marihuanan polttamiseen tarkoitetusta piipusta. Phelps pahoitteli tapahtunutta ja kärsi rangaistuksensa.

Shanghain MM-kisoissa** vuonna 2011 **Phelps kärsi ensimmäiset tappionsa, kun maanmies Ryan Lochte vei kaksikon kohtaamiset kisa-altaassa. MM-saaliina Phelps kahmi kuitenkin neljä mestaruutta, Lochten viedessä yhden enemmän.

Lontoon olympialaisista** vuonna 2012** tuli yhdysvaltalaisen viimeiset kisat. Phelps kertoi ennen olympiauinteja, että ura päättyy näihin kisoihin. Kisoissa Phelps nousi mitalien määrässä kaikkien aikojen olympiaurheilijaksi saavutettuaan lopulta urallaan huimat 22 olympiamitalia. Lontoon saldo hankalasta alusta huolimatta neljä kultaa ja kaksi hopeaa.

Lähteet: AP

Suosittelemme

Tuoreimmat