Suora

 • Dota 2: The International
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Rallin MM, Saksa, ek - live
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8
 • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 1
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 2
 • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 3
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Saksa, 2. päivän kooste
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Kuka olisi uskonut

Niemi-Nikkola pysyy positiivisena: Toinen viikko aina vahvempi

Olympiakomitean valmennuksen johtaja Kari Niemi-Nikkola myöntää, että Suomen joukkueesta on löytynyt Lontoossa lukuisia alisuorittajia. Hän uskoo kuitenkin kurssin kääntyvän toisella kisaviikolla.

urheilu
Kari Niemi-Nikkola.
Kokenut urheilujohtaja Kari Niemi-Nikkola ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, että hakeeko hän avoinna olevaa Suomen Urheiluliiton valmennusjohtajan paikkaa.Lehtikuva

Suomen olympiajoukkue ei ole tarjonnut Lontoon olympiakisojen ensimmäisellä viikolla suuriakaan onnistumisia. Niemi-Nikkolan mukaan alisuorittajista on löytynyt niin ensikertalaisia kuin kokeneitakin kisakävijöitä.

- Onnistumiset ja epäonnistumiset eivät oikeastaan liity kokemukseen tai sen määrään. Useimmilla urheilijoilla ei kuitenkaan ole yksittäistä selitystä sille, miksi ovat onnistuneet tai eivät. Se on monen tekijöiden summa, joka rakentuu kuukausien ja vuosien aikana, Niemi-Nikkola selvitti Yle Urheilun haastattelussa.

Suomalaisista ensimmäisellä viikolla pahiten epäonnistuivat uimarit ja judokat. Judokoille Niemi-Nikkola oli varannut jopa yllätysmahdollisuuden, koska lajissa marginaalit ovat pieniä, mutta tällä kertaa tulokset jäivät laimeaksi.

- Uinnissa jäätiin ilman semifinaalipaikkaa, ja se oli sellainen asia, mitä ei haluttu nähdä. Arpa saattaa joskus olla suosiollinen ottelulajeissa, mutta nyt arvalla ei ollut osuutta, joten siinä mielin judokat eivät suoriutuneet niin hyvin kuin oletettiin.

Niemi-Nikkolan mukaan uinnissa nähtiin selvästi, että semifinaaleihin tarvitaan A-rajan alitus, sillä semifinaalit noudattivat melko tarkasti A-rajoja.

- Jos valintarima olisi ollut korkeampi, meillä olisi ollut tasan yksi uimari täällä. Tuskin suomalaisyleisö olisi siitäkään pitänyt.

"Tuomme täältä hyvän kokonaistuloksen"

Lontoon olympiakisoissa on nähty myös suomalaisvenymisiä, vaikka ne ovatkin olleet hyvin harvassa. Muun muassa sulkapalloilija Ville Långin venyminen erävoittoon maailman ykköspelaajaa vastaan oli yksi näistä ilonaiheista.

- Meillä on yksilöurheilijavaltainen joukkue ja jokainen urheilija keskittyy omaan suoritukseensa omalla tavallaan ja pyrkii parhaaseensa. Aina päivä ei ole paras mahdollinen ja joskus vastus on yksinkertaisesti liian kova, niin kuin Villellä. On hienoa, että elämyksiä tulee, mutta Villen ottelukaan ei tuonut meille yhtään pistesijaa tavoitepottiimme, Niemi-Nikkola sanoi.

- Uinnissa Matti Mattsson on ehdottomasti ensikertalaisena ja Suomen ennätyksen tekijänä nostettava venyjiin. Pyöräilyssä Pia Sundstedt teki loistavat kisat. Maantiepyöräilyssä sijoitus olisi voinut olla mitä tahansa 10 ja 50 välillä ja aika-ajossa, jossa hän osoitti, että kuuluu ehdottomasti maailman eliittiin omassa lajissaan.

Myös kouluratsastuksessa on saatu iloita kahdesta jatkopaikasta, Jukka Keskisalo juoksi 3 000 metrin esteiden finaaliin ja purjehtijat ovat taistelleet päivästä toiseen kärkitaistossa. Niemi-Nikkola myönsi, että sekä ratsastuksessa että purjehduksessa tilanne ja odotusarvo ovat jopa odotettua parempia.

- Ensimmäisen kisaviikon aikana purjehtijat ovat Weymouthista käsin pitäneet meitä pinnalla ja menestysodotuksia ja -toiveita korkealla. Perinteisesti toinen viikko on meille vahvempi, ja olympialaiset ovat kahden viikon kestävyyslaji. Uskon ihan vilpittömästi ja vahvasti siihen, että me tuomme täältä hyvän kokonaistuloksen, Niemi-Nikkola vakuutti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat