1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Tuuli Petäjälle olympiahopeaa!

Tuuli Petäjä avasi Suomen mitalitilin Lontoon olympiakisoissa. Petäjä otti olympiahopeaa RS:X-purjelautaluokassa.

Tuuli Petäjä.
Purjelautailija Tuuli Petäjä otti hienosti hopeaa ollen mitalilähdössä neljäs.

Aalto-yliopistossa arkkitehtuuria opiskeleva Tuuli Petäjä, 28, purjehti RS:X-purjelautojen olympiahopeaa Weymouthin olympiaregatassa. Petäjä oli mitalilähdössä neljäs ja otti tiukassa taistelussa olympiahopeaa.

Ennen mitalilähtöä Petäjä oli tasapisteissä kakkosen olevan Israelin Lee-El Korsizin kanssa. Takana oli vain pisteen päässä saksalainen Moana Delle.

Mitalilähdössä asetelmat muuttuivat moneen kertaan. Ukrainalainen Olha Maslivets karkasi heti lähdössä omille teilleen. Petäjän lähtö ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta ensimmäisessä käännöksessä hän oli jo kuudentena. Suomalainen paranteli asemiaan ja nousi mitalikantaan.

Välillä mitali näytti jo karkaavan, mutta lopulta tilanne kääntyi suomalaisittain hienosti. Ylivoimaisessa johdossa ennen mitalilähtöä ollut espanjalainen Marina Alabau Neira nousi mitalilähdönkin voittajaksi ja vei kultamitalin. Kultamitali oli Espanjian ensimmäinen Lontoon kisoissa.

Maslivets tuli toisena maaliin, puolalainen Zofia Noceti-Klepacka kolmantena ja Petäjä neljäntenä. Tämä tarkoitti sitä, että Petäjä otti hopeaa pisteen erolla Noceti-Klepackaan ja kahden pisteen erolla Maslivetsiin.

Petäjä purjehti tasaisen vahvasti koko kilpailun ajan. Huonoin lähtösijoitus oli kahdeksas.

Petäjä purjehti aiemmin 470-luokassa. Hän siirtyi RS:X-purjelautoihin vuonna 2006. Pekingin olympiakisoissa Petäjä oli 16:s. Tänä vuonna helsinkiläinen Petäjä voitti EM-pronssia ja oli MM-kisoissa 11:s.

RS:X-PURJELAUDAT / LOPPUTILANNE

  1. Marina Alabau Neira         ESP 26

2. Tuuli Petäjä                FIN 46
3. Zofia Noceti-Klepacka       POL 47
4. Olha Maslivets              UKR 48
5. Moana Delle                 GER 51
6. Lee-El Korsiz               ISR 56

Petäjän sijoitukset
8-7-3-4-4-4-8-2-5-1-4