Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Avovesiuinnin voittaja: Kisa oli helvettiä

Yksi uusimmista ja rankimmista olympialajeista on avovesiuinti. Pekingissä 2008 mukaan tullut laji kisattiin helteisessä Lontoossa torstaina ja perjantaina Hyde Parkin Serpentine-tekojärvessä. Miesten kisan voitti Oussama Mellouli, josta tuli nyt olympiavoittaja kahdessa eri uintilajissa.

urheilu
Oussama Meulloili
Anu Karttunen

Hänellä on palkintokaapissaan jo yksi olympiakulta neljän vuoden takaa, jolloin tunisialainen voitti 1500 metrin kisan. Mellouli siis hallitsee sekä uima-altaat että ulkoilmaolosuhteet.Kisamatka on sekä naisilla että miehillä 10 kilometriä. Lajn englanninkielinen nimi marathon swimming kertookin paljon enemmän, mistä on kyse. Melloulin voittoaika oli 1.49.55,1. Viimeisenä maaliin tuli Guamia edustava Benjamin Schulte, joka yleisön kannustamana jaksoi maaliin asti vaikka aika painuikin yli kahden tunnin. Kärjen tuntumassa liki koko kisan ajan uineen Melloulin mukaan Serpentine oli odotettua helpompi paikka, sillä aaltoja ei ollut juuri nimeksikään ja lisäksi vesi oli lämmintä. Tuore kultamitalisti vertaili eri uintilajeja, ja kuvaili avovesiuintia ja sen vaikeutta voimasanoilla.

  • Kisa oli helvettiä, ei sitä muuten voi kuvailla! Avovesiuintiuinti on kevyesti vaikein uintilaji. Viimeiset viisi minuuttia olivat hyvin vaikeita, koko kroppa oli kuin shokissa, Mellouli kertoi.
Kilpailijat kiersivät Serpentinea, jossa kisattiin myös triathlonin uintiosuus. Mellouli sanoi, että radalla oli paljon käännöksiä ja hän arveli sen syyksi radan helpottamisen brittiuimarille. Kisan aikana kilpailijat tankkaavat vettä, mutta eivät kuitenkaan suoraan uintialtaastaan, vaan laiturilta ojennetaan tikun päässä oleva juomapullo. Kisassa hopeaa napannut saksalainen Thomas Lurz puhui myös lajin parantuneesta turvallisuudesta ja muisteli vajaat kaksi vuotta sitten kisatilanteessa menehtynyttä yhdysvaltalaista Fran Crippeniä. Hän hukkui Dubaissa järjestetyssä kisassa lokakuussa 2010. Kukaan ei aluksi huomannut miehen puuttumista, ja kun hänet lopulta löydettiin sukeltajien toimesta, oli jo liian myöhäistä. Lurzin mukaan on tärkeää, että sukeltajia on rankoissa kisoissa paikalla aiempaa enemmän. Lisäksi kuivuneet ja melojan seuraavat kilpailijoita tarkasti.
  • Tällaisia hetkinä on tärkeää muistella häntä, sillä Fran oli hieno urheilija, Lurz sanoi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat