Purjehtijoiden valmennuspäällikkö jättää maajoukkueen riitojen takia

Suomen purjehdus ja veneilyliiton valmennuspäällikkö Esko Rechardt jättää tehtävänsä etuajassa. Syyksi hän sanoo näkemyserot liiton johdon kanssa.

urheilu
Esko Rechardt
Esko Rechardt jättää tehtävänsä Suomen purjehdus ja veneilyliiton valmennuspäällikkönä.

Suomalaispurjehtijoiden menestyksestä huolimatta valmennuspäällikkö Esko Rechardt on kuluttanut aikaansa Weymouthin satamassa apein mielin.

Moskovan kisojen olympiavoittaja on saanut tarpeekseen. Valmennuspäällikön tehtävä olisi jatkunut vuoden loppupuolelle, mutta Rechardt on päättänyt jättää maajoukkueen jo parin viikon kuluttua.

- Vähän haikein mielin tämä loppuu. Minun osaltani tämä oli tässä. Siirryn muihin tehtäviin, urheilupuoli sai sitten jäädä, Rechardt sanoo.

Lähdön taustalla on selvät näkemyserot liiton hallituksen ja muun johdon kanssa.

- Ehkä tässä nyt on tämä iänikuinen, monessa muussakin lajiliitossa vallitseva vääntö ammatti-ihmisten ja sitten luottamusihmisten välisistä valtasuhteista ja päätöksentekojärjestelmistä, Rechardt sanoo.

- Se ei minun mielestäni ole meidän liitossamme toiminut. Mutta nyt olemme maajoukkueen kanssa vääntäneet tämän projektin tähän tilanteeseen ja olemme erittäin tyytyväisiä siihen.

Puheenjohtaja erotuomarina

Liiton puheenjohtaja Juhani Kaskeala kertoo ymmärtävänsä Rechardtia, mutta painottaa, että kritiikin kohteena on lähinnä liiton valmennus- ja huippukilpapurjehdustoimikunta.

Toimikunnan varapuheenjohtaja on Sydneyn olympiavoittaja Jyrki Järvi.

- Siellä ei ole yhteisymmärrystä. Kyse on tulevaisuuden strategiasta. Minä olen saanut toimia tässä koko ajan erotuomarina Rechardtin ja toimikunnan välillä, Kaskeala sanoo.

- Huippupurjehdusta halutaan laajentaa Helsingistä maakuntiin. Se on seurojen tahto. Tämä uusi linjaus ei ole Rachardtia miellyttänyt. Vihelsin pelin poikki. Painotimme, että mikään ei saa vaarantaa Lontoon projektia, mutta tästä eteenpäin uusien luottamushenkilöiden tahto näkyy sitten selkeämmin, Kaskeala jatkaa.

Tasapuolisuus on huippu-urheilussa kaukana

Rechardtin mukaan kärkipurjehtijoihin pitäisi panostaa enemmän, tasapuolisuus on huippu-urheilusta kaukana.

- Tämä laatuajattelu, parhaat valmentajat ja parhaat urheilijat tekevät töitä yhdessä. Sieltä saadaan topspinniä tekemiseen ja riittävän tiheä leiritys ulkomailla ja niin eteenpäin. Sitten myös eri intressisiipien kateus täytyisi poistaa, myös Suomesta, Rechardt sanoo.

Kaksi mitalia Lontoon kisoissa takasivat purjehdukselle kärkilajin aseman Suomen olympiajoukkueessa. Samaan purjehtijat ylsivät edellisen kerran Moskovassa 1980.

Neljä vuotta sitten nähtiin, mikä on heikon johtamisen tulos. Pekingissä yksikään suomalaispurjehtija ei mahtunut 10 parhaan joukkoon.

Purjehduspomoilla on syksyn verran aikaa pohtia tosissaan, miten huippuja ja nuoria lupauksia viedään kohti Rion kisoja.

- Minun paukkuni ovat loppu. Minä olen jo mennyttä miestä. Nyt tervetuloa uudet kasvot ja voimat ruoriin. Kyllä meillä potkua riittää, Rechardt päättää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat