Suora

  • Painin MM, naisten paini
  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut

Niemi-Nikkola: Alisuorittamiset eivät kuulu olympialaisiin

Olympiakomitean valmennuksen johtajan Kari Niemi-Nikkolan mielestä Suomen joukkue täytti tavoitteensa Lontoon kisoissa. Niemi-Nikkola ei kuitenkaan ollut tyytyväinen alisuorittajien määrään.

urheilu
Kari Niemi-Nikkola.
Kari Niemi-Nikkolan mielestä Suomen joukkue suoriutui Lontoon olympiakisoissa tavoitteiden mukaisesti.

Suomen olympiajoukkue saavutti kolmen mitalin ja kuuden pistesijan tavoitteen ja sai jopa yhden pistesijan bonuksena. Niemi-Nikkolan mukaan tältä osin Suomen joukkue pääsi maaliin, mutta täysin tyydyttäväksi tulosta ei voi sanoa.

- Itseäni jäi harmittamaan ennen kaikkea se, että meillä oli mahdollisuus parempaan. Mitalien värit olisivat voineet olla kirkkaampia, ja olimme aidosti mukana mitalikamppailuissa, jotka nyt päättyivät pistesijaan, Niemi-Nikkola totesi.

- Ainakaan suuri enemmistö ei näin hyvää tulosta odottanut, siitä huolimatta tätä kokonaiskuvaa himmentää muutamat yksittäiset selkeät alisuorittamiset, jotka eivät mielestäni kuuluisi olympialaisiin lainkaan.

Niemi-Nikkola ei suostunut ottamaan nimiä tai lajeja esiin, mutta totesi näiden heikentäneen joukkueen muuten hyvää vaikutelmaa. Valmennuksen johtajan mukaan kisojen jälkeen täytyykin pikaisesti aloittaa lajiliittojen kanssa keskustelut siitä, miten karsintajärjestelmiä tarkistetaan.

- Meidän täytyy varmistaa, että jokaisella urheilijalla, joka pääsee olympiakisoihin, on jonkinasteinen menestyspotentiaali olemassa. On ymmärrettävää, etteivät kaikki onnistuneet omalle tasolleen kisoissa, mutta täydellistä floppaamista täytyisi jollain tavalla pystyä karsimaan.

Paini ja judo pettymyksiä

Suomalaislajeista Niemi-Nikkolan mielestä parhaiten onnistui purjehdus, joka kannatteli viiden venekunnan voimin Suomea kahdella mitalilla ja kahdella pistesijalla.

- Pekingissä oli ammunta, joka meitä kannatteli. On hyvä, että meillä on tällaista lajikirjoa paljon. Aina löytyy useissa lajeissa yksittäisiä huippuja, jotka voivat ottaa mitalin.

Pekingin ansiosta odotukset ammunnasta olivat kovat, mutta mitalijuhlat vaihtuivat kahteen pistesijaan. Niemi-Nikkolan mukaan Satu Mäkelä-Nummela osoitti kuitenkin olevansa edelleen trapin kärkinaisia ja Kai Jahnsson paikkasi tuloksia hyvin ottamalla yllätysfinaalipaikan.

Niemi-Nikkolan papereissa suurimpiin pettymyksiin kuuluivat paini ja judo. Hänen mielestään molemmissa oli potentiaalia mitaleille.

- Meillä oli painissa pieni joukkue ja pienen joukkueen sisällä tapahtui vielä muutoksia, mutta silti otteet olivat heikompia kuin odotettiin. Judo oli kaikille pettymys, ei pelkästään liitolle ja päävalmentajalle. Kolmen varteenotettavan judokan olisi pitänyt päästä pidemmälle. Yksi voitto ei sitä kirkasta.

Taekwondossa ja melonnassa potentiaalia

Uinnissa semifinaalipaikat olisivat Niemi-Nikkolan mukaan olleet realistia. Uinnin aikarajakokeilu osoitti hänen mielestään sen, että semifinaalipaikat vaativat A-rajan alituksen, ja tämä helpottaa tulevaisuudessa valintojen tekemistä.

- Kouluratsastajilta ei odotettu välieräpaikkaa, se kuitenkin tuli ja se oli hyvä suoritus. Taekwondossa olimme aika tarkkaan seuranneet Suvi Mikkosen toimia, ja tiesin, että jos jollakin on luonnetta ja sisua taistella, niin se on Suvilla, Niemi-Nikkola totesi.

- Melonta oli taekwondon kaltainen potentiaalinen menestyslaji, eivätkä Anne Rikala ja Jenni Mikkonen siitä kauas jääneet. Parhaat vedot eivät vain tulleet niihin paikkoihin, missä ne piti tehdä. Kahdeksas ja yhdeksäs sija kertovat, että mahdollisuudet olivat olemassa.

Yleisurheilu suoriutui lajiryhmänä Niemi-Nikkolan mukaan tyydyttävästi. Yksi mitali, yksi pistesija ja yksi finaalipaikka oli hänestä ok tulos.

- Suurin osa lajeista on nykyään kiintiölajeja ja siihen suuntaan ollaan menossa jatkossakin. Uskoisin, että yleisurheilukin siirtyy Rioon mennessä jonkinlaiseen rankingkiintiösysteemiin tai yhteen A-rajaan, Niemi-Nikkola arvioi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat