Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

40 vuoden odotus päättyi - olympiavoittajasta kansallissankari

Stephen Kiprotichista tuli kertaheitolla kansallissankari Ugandassa. Miesten maratonin olympiavoittajaa oli vastassa satoja ugandalaisia.

urheilu
Stephen Kiprotich.
Stephen Kiprotich.Lehtikuva

Lontoon olympiakisojen päätöspäivänä miesten maratonin olympiakultaa voittanut Stephen Kiprotich itki onnesta palattuaan kotimaahansa. Kiprotichia oli vastassa monta sataa ugandalaista.

Ennen Lontoon kisoja Kiprotich ei ollut järin tunnettu edes kotimaassan, mutta yksi mitali muutti kaiken. Hänet kuljetettiin VIP-tilojen kautta yhdessä poliitikkojen kanssa ja hetimmiten hänet kuljetettiin maan presidentin luo juhla-aamiaiselle.

Ugandan lainsäätäjät suunnittelevat julistavansa Kiprotichista kansallissankarin. Jo tähän mennessä Kiprotichille on kerätty 100 000 dollaria varoja.

Kenian kaksikon Abel Kirui ja Wilson Kipsang Kiprotich taaksensa maratonin loppuratkaisuissa jättänyt Kiprotich on vasta Ugandan olympiahistorian toinen kultamitalisti. Vuonna 1972 Münchenissä John Akii-Bua voitti 400 metrin aidat.

Edellinen ugandalainen olympiamitalisti oli Davis Kamoga, joka otti pronssia Atlantassa 1996 400 metrillä. Kaikkiaan Uganda on nyt voittanut olympiakisoista kaksi kultaa, kolme hopeaa ja kaksi pronssia.

Lähteet: AP

Suosittelemme

Tuoreimmat