1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Salminen ajoi kahdesti kolmanneksi

Juha Salminen ajoi kaksi kolmatta sijaa enduron MM-sarjan osakilpailuviikonvaihteessa Heinolassa.

Kuva: Janne Harala.

Juha Salmisen upean endurouran MM-osakilpailuvoitto numero 97 ei nähnyt vielä päivänvaloa kotiyleisön edessä Heinolassa ajetussa kauden toiseksi viimeisessä osakilpailuviikonvaihteessa. Salminen ajoi Husqvarnallaan molempina päivinä kolmanneksi E2-luokassa.

Sarjaa johtava ranskalainen Husaberg-kuljettaja Pierre Renet takoi puolestaan tuplavoitot. Salminen jäi sateisena sunnuntaina 45,39 ja toiseksi KTM:n puikoissa sijoittunut espanjalainen Cristobal Guerrero puolestaan 14,32 sekuntia voittajasta. Sijoitusten osalta mikään ei siis muuttunut lauantaista.

- Kaaduin aamun avanneella extreme-testillä ja menetin siinä tuollaiset 15 sekuntia. Löin reiden ohjaustankoon ja kärsin nyt melkoisesta puujalasta. Ei se kuitenkaan ajamista haitannut, painotti Salminen.

- Lähdin tietenkin hakemaan enemmän, mutta en näe näitä kahta kolmatta sijaa suinkaan minään katastrofina. Ei tässä ole sen suurempaa dramatiikkaa. Nyt tehdään tarkka analysointi ja katsotaan, missä pystytään parantamaan, jatkoi Salminen.

Renetilla on tukeva ote mestaruuteen, kun kaudesta on jäljellä enää kaksi ajopäivää. Ne odottavat vuoroaan 20.-21. lokakuuta Ranskan Brignolesissa.

Renetilla on 24 pisteen etu kolmantena olevaan Salmiseen. Guerrero on puolestaan 13 pistettä Salmisen edellä.

- Mahdollisuudet mestaruuteen ovat teoreettiset, jos me kaikki kolme ajamme normaalilla tasolla Ranskassa. Mutta kuka sitä tietää. On tämä enduro sen verran vekkuli laji, heitti Salminen.

Meosta E1-luokan maailmanmestari

Odotettavissa olleet ranskalaisten maailmanmestaruusjuhlat jatkuivat KTM:n tehdastiimin pilttuussa Heinolan jälkimmäisenä ajopäivänä. Christophe Nambotin juhli lauantaina E3-luokan mestaruutta ja Antoine Meo sunnuntaina E1:n MM-kultaa. Nambotin nappasi ensimmäisensä, mutta Meolle titteli oli jo kolmas peräkkäinen.

Meo ja hänen tiimikaverinsa, lauantain vielä sivussa keskeytyksen vuoksi ollut Eero Remes junailivat toisen kierroksen loppuun asti hienoa jännitysnäytelmää pikkuluokan kauden kolmanneksi viimeisen osakilpailun voitosta, kunnes se pelätty tapahtui.

Ratkaisevaksi osoittautunut endurotesti koitui Remeksen kohtaloksi hänen jäätyään kyseisellä pätkällä luokkapohjista 46,52 sekuntia. Remes lähti vielä päivän päättäneelle endurotestille kolmannelta sijalta. Testin kirous iski kuitenkin uudelleen ja tällä kertaa reilun minuutin tappion muodossa.

Remes päätyi loppujen lopuksi kahdeksanneksi 1.33 minuuttia voittajasta. Simone Albergoni tuli ja tuikkasi Hondallaan päätöspätkällä ykköseksi ainoastaan 0,22 sekunnin turvin Meoon.

Lauantaina Husqvarnallaan toiseksi ajanut ja silloin voiton vieneestä Meosta vain reilut kolme sekuntia jäänyt Matti Seistola käynnisti hänkin sateisen sunnuntaiaamun väkevästi.

Seistola putosi harmittavasti ulos kärkikamppailuista puolestaan ensimmäisen kierroksen päättäneellä endurotestillä, jossa hän hyytyi pohjista ratkaisevasti 56 sekuntia. Seistolan sijoitus sunnuntaina oli seitsemäs 3,93 sekuntia Remeksen edellä.

Pienen luokan hopea- ja pronssimitalit pistetään jakoon päätösviikonvaihteena. Ranskalainen Honda-kuljettaja Rodrig Thain siirtyy kotiyleisönsä eteen kakkossijalla pistein 174. Remeksellä ja Seistolalla on molemmilla koossa 162 pistettä. Suomalaiskaksikon edellä on myös italialainen KTM-kuljettaja Thomas Oldrati neljän pisteen turvin.

Tarkkala jäi 2,43 sekuntia podiumsijoituksesta

Marko Tarkkala taisteli E3-luokassa hienosti neljänneksi.

Kauden tähän mennessä parastaan Betallaan pistänyt Tarkkala jäi harmittavasti ainoastaan 2,43 sekuntia podiumsijoituksesta. Kolmas sija karkasi Tarkkalalta ruotsalaisen Husaberg-kuljettajan Joakim Ljunggrenin hahmossa.

Virolainen TM-kuski Aigar Leok avasi MM-voittotilinsä. Hän kukisti toiseksi sijoittuneen ja jo lauantaina KTM:llä maailmanmestaruuden varmistaneen Nambotinin 25,08 sekunnilla. Tarkkalan ero voittajaan oli 28,44 sekuntia.

Tarkkala on pisteissä kuudentena. Ljunggren ja Leok ratkaisevat Ranskassa hopean osoitteen. Ljunggrenilla on Suomen MM-osakilpailuviikonvaihteen jäljiltä kahden pisteen etu puolellaan.