1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Presidentti Niinistö ihmettelee jääkiekon tappelukohua - "Kunnioitus taitaa olla unohtunut"

Tasavallan presidentti seurasi Respect-ottelua Olympiastadionilla. Esikuvien merkitys nuorille on hänen mukaansa suuri.

Urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas) seurasi Respect-ottelua yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa. Kuva: Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö oli paikalla, kun Suomen jalkapallomaajoukkueen kultainen sukupolvi kohtasi Maailman XI -joukkueen. Ottelu pelattiin kunnioituksen teemalla, joka on presidentin mukaan unohtui, kun Jokerit ja HIFK kohtasivat European Trophyssa parisen viikkoa sitten.

Kaukalossa nähtiin nähtiin rumia otteita ja 277 minuuttia jäähyjä. Lisäksi Jokeri-hyökkääjä Semir Ben-Amorin tekoset menevät poliisitutkintaan.

- Olen ollut viime viikot aika paljon poissa, mutta se mitä olen nähnyt tiedotusvälineistä, kummastuttaa, Niinistö sanoi.

- Jotkut selittävät, että lajiin kuuluu jonkinasteinen kähinöinti, mutta kunnioitus taitaa olla nyt unohtunut.

Ennen presidentin virkaa Palloliiton puheenjohtajana toiminut Niinistön mielestä kunnioitus oli Olympiastadionin viheriöllä läsnä vahvasti. Suomi joutui ottelun ensimmäisellä puolikkaalla 1-2-tappiolle, mutta kampesi 5-2-voittoon lähinnä leikkimielisessä ottelussa.

Niinistö korosti esikuvien merkitystä.

- Silloin kun esikuva käyttäytyy kunnioittaen muita kohtaan, niin tarttuuhan sekin. Ei tarvitse välttämättä olla suuri maalintekijä, vaan esikuvasta välittyy toisen ihmisen huomioiminen, Niinistö sanoi.

Presidentin mukaan liikunnalla on muutenkin iso osuus, kun nuoria pyritään pitämään mukana yhteiskunnassa ja välttämään syrjäytymistä.

- Vapaaehtoistoiminnassa, jota tehdään ympäri Suomea monessa eri urheilumuodossa, on valtavasti ihmisiä, jotka tekevät paljon arvokkaampaa työtä kuin itse välttämättä huomaavatkaan. He ovat mukana vetämässä nuoria ja pitämässä yllä olosuhteita harrastamiselle.