Suora

  • Urheiluruutu

Susijengin Kotti ylitti merkittävän rajapyykin

Miesten koripallomaajoukkueen Tuukka Kotti nousee kohisten maaottelutilaston kärkipäässä.

urheilu
Tuukka Kotti kuljettaa palloa.
Tuukka Kotti teki 11 pistettä Belgiaa vastaan.Ville Vuorinen.

Forssan Koripoikien kasvatti ja tulevalla kaudella Italian Serie A:n Cremonaa edustava Tuukka Kotti pelasi lauantaina Belgian Antwerpenissä uransa 150:nnen miesten maaottelun.

31-vuotias Kotti on vasta kahdeksas rajapyykin ylittänyt suomalaispelaaja kautta aikain.

Edellinen samaan temppuun kyennyt maajoukkuepelaaja oli Sakari Pehkonen, joka ylsi rajalle helmikuussa 2000. Kun Kotti rikkoi saman rajan runsaat 12 vuotta myöhemmin, Susijengin kokeneeseen kaartiin kuuluva sentteri käytti tovin selaillakseen historiankirjoja.

– Siinä vaiheessa kun 150:s maaottelu alkoi lähestyä, piti ihan kaivaa netistä esille tieto siitä, ketkä listalla minun edelläni ovat. Kovia jätkiä, ei voi muuta sanoa, päivittelee Kotti, jolla on yhä edessään 40 maaottelun – eli noin neljän vuoden – matka pelattujen maaottelujen tilaston kärkisijalle.

Kotilla on mahdollisuudet nousta tulevina vuosina Suomi-koriksen historian aivan ehdottomaan eliittiin. Eikä sovi unohtaa, että maaotteluiden määrässä Kotti peittoaa jo mm. Kalevi ”Monni” Sarkalahden, Hanno Möttölän ja Kari-Pekka Klingan, ja maaottelupisteiden määrässä mm. Martti Kuisman, Tapio Stenin ja Seppo Kuuselan.

– Pitää vain olla kiitollinen siitä, että on saanut pysyä terveenä ja pelata tämän hienon joukkueen kanssa. Pitkä matka on takana, Kotti tunnelmoi.

– Näistä vuosista on monta ikimuistoista hetkeä matkassa ja toivon mukaan sellaisia on luvassa tulevaisuudessakin.

Kotin rooli maajoukkueessa on vuosien saatossa muuttunut merkittävästi. Etenkin nuoremmat koripallon ystävät saattavat yllättyä kuullessaan, että vuosituhannen taitteen tienoilla Kotti kunnostautui Aaron McCarthyn valmentamassa maajoukkueessa jopa aloitusviisikon takamiehenä.

USA:n yliopistoliiga NCAA:n Providencessa vietetyt vuodet koulivat lopulta Kotista fyysisen ja atleettisen korinaluspelaajan, jonka puolustuspään onnistumiset ovat merkittävä osa Susijengin pelikonseptia.

– Junnuvuosinani FoKoPossa olin joukkueen pisimpiä, mutta pallonkäsittely sujui jotenkin minulta aina luonnostaan ja valmentaja rohkaisi minua aina tuomaan pallon ylös. Sitten aikuisena homma alkoi kuitenkin kehittyä toisen suuntaan.

Kuten merkittävä osa Susijengin nykypelaajista, myös Kotti on toisen polven koripalloilija: hänen isänsä Markku kuului FoKoPon kantaviin voimiin 1970–80-luvuilla.

– Isä on aina ollut rohkaiseva näissä korishommissa. Oikeastaan ainoa kritiikki, mitä olen hänen suustaan kuullut, on se, että minun pitäisi heittää enemmän, Tuukka nauraa.

Tiistain ottelusta kelpaa vain voitto

Susijengin matka kohti Slovenian vuoden 2013 EM-kisoja on saanut viimeisen sinettinsä siitä huolimatta, että Suomi taipui lauantain kolmen pisteen Belgia-tappioon Antwerpenissä.

– Oli aika raskas tappio. Tehtiin paljon tyhmiä virheitä, kun homma oli omissa käsissä, eikä saatu itsestämme lähellekään parasta irti. Tavoitteemme oli hakea kahdeksan voittoa, joten kyllä me oltiin pettyneitä, Kotti miettii Belgia-ottelua.

Vaikka EM-kisapaikka onkin Suomen osalta jo varma, jää EM-karsintojen tiistain päätösotteluun vielä pelattavaa. Voitto Sveitsistä pelaisi Suomen edullisempaan arvontakoriin ensi kesän EM-kisoihin.

– Arvontakoreilla on iso merkitys sitten kun aletaan katsoa, kuka siellä kisoissa lopulta tulee vastaan. Meidän ainoa tavoitteemme on se, että voitetaan kotiyleisön edessä viimeinen matsi ja pelataan itsellemme paras mahdollinen sijoitus Slovenian kisoihin.

Lähteet: Koripalloliitto

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat