Hyppää sisältöön

Jason Demers vaihtoi Kalifornian lämmön pohjoisen puhuriin

Kärppien tuore NHL-vahvistus uhkuu intoa päästä pelaamaan rakastamaansa lajia. Demers uskoo SM-Liigan pelityylin sopivan hänelle erinomaisesti.

Jason Demers saapui Ouluun keskiviikkona, ja pelannee Kärppien kokoonpanossa jo lauantaina. Kuva: Yle / Tuomas Hirvonen

Oulun lentoaseman kahvilan pöytään istahtavan kanadalaisen Jason Demersin, 24, kasvoilta paistaa väsymys. Takana on yli vuorokauden matkustus Kalifornian San Josesta Ouluun. Pohjoisamerikkalaiseen tapaan mies jaksaa olla hyväntuulinen ja kohtelias.

- En nukkunut matkalla silmäystäkään, sillä uuteen maahan tulo kutkutti vatsanpohjassa. Nyt en malta odottaa päästä pelaamaan lätkää, Demers sanoo.

Demers pääsi tekemään jo Helsinki-Oulu -lennolla tekemään tuttavuutta Kärppien toimitusjohtajan Juha Junnon kanssa, joka sattui samalle lennolle. Kanadalainen ehti myös vaihtaa muutaman sanan oululaisten matkustajien kanssa.

- Sain sen vaikutelman, että Oulu on kiekkokaupunki ja ihmiset ovat lajista innoissaan. San Josessa Sharks on myös iso juttu kaupungille. Kiekkokaupungissa pelaaminen antaa virtaa pelata entistä kovemmin.

Vauhtia ja kiekollista älyä

Kärppäjoukkueessa on yksi pelaaja, joka on Demersille ennestään tuttu. Miehen tulokaskaudella Sharksin riveissä pelasi Tomas Plihal. Myös Jussi Jokinen on tuttu vastustajan riveistä.

- Olen kuullut monelta, että Suomessa pelityyli on eurooppalaisista liigoista lähinnä NHL:ää. Fyysistä ja vauhdikasta kiekkoa - juuri sellaista josta pidän. Olen myös aina tykännyt pelata isossa kaukalossa, Demers sanoo.

Demers on profiililtaan hyökkäävä puolustaja, joka ei kaihda fyysistä peliä. Hän haluaakin auttaa Kärppiä omilla vahvuuksillaan. Nyt Kärppien isolla pyssyllä, Mikko Lehtosella, voisi olettaa tarjoilun olevan kunnossa.

Olen kuullut monelta, että Suomessa pelityyli on eurooppalaisista liigoista lähinnä NHL:ää. Fyysistä ja vauhdikasta kiekkoa - juuri sellaista josta pidän.

Jason Demers

- Tykkään liikuttaa kiekkoa ja pedata vetopaikkoja koville laukojille. Uskon, että saan Kärppien ylivoiman takaisin raiteilleen.

- Olen myös aina nauttinut taklaamisesta, vaikken olekaan kentän isoin mies. En myöskään pelkää ottaa niittejä vastaan, Demers naurahtaa.

Työsulku turhauttaa

Kuten valtaosa NHL-pelaajista, myös Jason Demers on harmissaan liigan työsulusta.

- Onhan se turhauttavaa, etenkin kun miettii kuinka hyvin liigalla on mennyt viime aikoina. Mutta nyt olen täällä Oulussa ja pyrin keskittymään vain pelaamiseen ja Kärppien auttamiseen.

Demers ei lähde arvailemaan työsulun kestoa.

- Nyt se on kiinni NHL:n komissaari Gary Bettmanista ja pelaajayhdistyksen pomosta Donald Fehrista. Juuri nyt osapuolet ovat varsin kaukana toisistaan, mutta kaikki pelaajat toivovat, että erimielisyydet saataisiin sovittua niin pian kuin mahdollista.

Pelilupa ehkä jo lauantaiksi

Kärppien urheilutoiminnan johtaja Harri Aho toivoo saavansa Demersin Kärppien kokoonpanoon jo lauantain kotipeliin Tapparaa vastaan. Peliluvan saaminen edellyttää kuitenkin melkoista paperisotaa.

- Paperit pitää lähettää Helsingin ja Sveitsin kautta pohjois-amerikkaan NHL:n hyväksyttäväksi. Ja kuten kuvitella saattaa, siellä on melkoinen ruuhka juuri nyt käsiteltävien lupa-asioiden kanssa, Aho sanoo ja heittää Demersin varustekassin auton perään.

Vaikka Demers on viettänyt neljä viimeistä vuottaan Kalifornian lämmössä, ovat kylmät ja pimeät talvet miehelle tuttuja. Demers on varttunut Quebec Cityssa ja Montrealissa, joten mies on osannut varustautua asianmukaisesti.

- Pakkasin kotoa lähtiessäni paljon puseroita ja takkeja, joten eiköhän tästä selvitä, nuorukainen virnistää.

.
.