Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, miesten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki
  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, naisten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki
  • Katowice Minor CS:GO
  • Jääkiekkokierros

Di Centa jälleen epo-syytösten kohteena

Sinivalkoinen valhe –dokumenttielokuva ottaa erikoissyyniin italialaisen olympiavoittajan Manuela Di Centan.

urheilu
Manuela Di Centa
Manuela Di Centa (vas.). (Arkistokuva)EPA

Dokumentissa haastatellun dopingtutkijan Sandro Donatin mukaan Di Centa pystyi saavuttamaan hyviä tuloksia vain, kun hänen hematokriittiarvonsa eli veren punasolujen pitoisuus oli erittäin korkea.

- Di Centa on myös niiden 33 urheilijan joukossa, jotka syyttäjän asiantuntijoiden mukaan ovat varmuudella käyttäneet epo-hormonia, Donati sanoo ja viittaa noin kymmenen vuoden takaisiin poliisitutkimuksiin.

Dokumentissa Italian politiikassa nykyään vaikuttava Di Centa saa ohjaaja Arto Haloselta nähdäkseen seurantaraportit hänen veriarvojensa nopeasta kehityksestä. Di Centa ei kuitenkaan halunnut katsoa papereita, joiden alkuperää hän ei tiedä.

Di Centan on väitetty aloittaneen epon käytön professori Francesco Conconin alaisuudessa vuonna 1993. Vuotta myöhemmin Di Centa voitti kaksi kultamitalia Lillehammerin olympiakisoissa. Di Centa ei koskaan jäänyt kiinni dopingtestissä, ja dokumentissakin hän kiistää käyttäneensä kiellettyjä menetelmiä.

Jarmo Punkkinen valmensi Di Centaa vuosina 1987-1991 toimiessaan samalla miesten maajoukkueen päävalmentajana. Dokumentissa kuullun Italian naisten maajoukkueen entisen päävalmentajan (1995-97) Dario Bellodisin mukaan Punkkinen valmensi Di Centaa kauemmin.

- Sen perusteella mitä tiedän, Punkkinen valmensi Di Centaa ainakin vuoteen 1996 saakka. En tiedä, minkälaisesta valmennuksesta puhuttiin, Bellodis sanoo dokumentissa.

Punkkinen kiistää väitteen Yle Urheilulle.

- Sopimukseni Italiassa päättyi keväällä 1990, mutta valmensin Suomesta käsin Di Centaa vielä vuoden eli Val di Fiemmen MM-kisoihin asti. Bellodis ei ole minulle tuttu ja hänen väitteensä siitä, että valmensin Di Centaa vuoteen 1996 asti, ei pidä paikkaansa.

Suosittelemme

Tuoreimmat