1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Blogi: Toiveita Joulupukille

Olen nykyään aina viemässä roskia, kun Joulupukki käy meillä. Uskoni häneen horjuu siis hieman. Siitä huolimatta uskallan esittää pukille muutaman toiveen alkavaan koripallokauteen.

Kuva: Yle

Kuten varmaan tiedät Joulupukki, on koripallokausi taas alkamassa. Miesten Korisliiga, naisten SM-sarja, molempien divarit ja junioreiden sarjat eri tasoilla. Tai onhan se jo alkanut. Katsoit varmaan Korvatunturilla TV:stä Suomen miesten hienoja EM-karsintapelejä.

Ensinnäkin toivoisin, että olisit antanut varsinkin miesten Korisliigan joukkueiden taustahenkilöille riittävästi kärsivällisyyttä, viisautta, taitoa ja rehellisyyttä siihen, että joukkueiden budjetit on oikein laadittu. Tällä tarkoitan sitä, että menot eivät ole liian suuret suhteessa tuloihin.

Toivon myös sitä, että joukkueet pystyvät vastaamaan lupaamistaan taloudellisista sitoumuksista. Haluaisin myös, että pelaajille ei ole luvattu maksaa palkkaa enempää kuin on varaa. Toivelistalla on lisäksi se, että yleisötuloja ei ole budjetoitu yläkanttiin. Aika yksinkertaisia asioita siis Sinulta pukki tältä osin pyydän.

Samalla tietenkin toivon otteluihin mahdollisimman paljon maksavia katsojia. Sitäkin toivon, että he käyttävät paljon rahaa joukkueiden ylläpitämiin puffetteihin. Toivon myös, että puffetin kahviin voisi laittaa muutakin kuin hyla maitoa. Siinä kun maistuu se sokeri.

Varmaan pukki tiedät sen, että täksi kaudeksi koripallon tuomarinlinjaa on muutettu reilun pelin hengessä. Ajatus on hieno ja kannatettava. Kuitenkin toivoisin arvoisa Joulupukki, että hoitaisit asian niin, että vaadittava linja ei ole liian jyrkkä. Muuten koripallopeli viedään pelaajilta ja valmentajilta.

Samalla toivon itselleni rauhallisuutta katsomossa. Tarkoitan sitä, etten huutelisi sieltä tuomareille näistä uuden linjan tuomioista. Siihen sorruin viime viikonvaihteessa. Nyt kaduttaa mutta mielestäni olin oikeassa (koska sitä nyt väärässä katsomossa olisi).

Sitten toivoisin Koripalloliittoon lisää avoimuutta. Tällä tarkoitan sitä, että jos lajin parissa tapahtuu jotakin ikävää, tiedotetaan siihen liittyvistä asioista avoimesti, kun sen aika on. Viime kaudella en päässyt oikein perille joidenkin ratkaisujen perusteluista, kun niitä ei kerrottu julkisuuteen. Esimerkiksi jos kaksi pelaajaa syyllistyy kentällä sääntörikkomukseen ja heistä toista rangaistaan ja toista ei, olisi hienoa, jos kerrottaisiin perustelut molemmille päätöksille. Tällä tavoin voisimme oppia paremmin, mikä on oikein ja mikä väärin.

Toivoisin pukki meille koripalloilevien lasten vanhemmille myös kärsivällisyyttä olla puuttumatta liikaa lastemme valmennukseen. Hyvä olisi, jos muistaisimme, että harrastus on lapsen, ei vanhempien. Tosi vanhana miehenä et ehkä Joulupukki tiedä mutta meillä täällä etelässä on tämä Nuori Suomi. Se on ilmeisesti perustettu meidän kärsimättömien ja asioihin puuttuvien vanhempien takia. Jos toteuttaisit toiveeni, nämä Nuoreen Suomeen laitettavat rahat voisi kuluttaa esimerkiksi oikeaan koripallovalmennukseen.

Yksi toive olisi tämä aika. Että sitä olisi riittävästi. Pitäisi kauden aikana katsella Korisliigaa paikankin päällä. Se vaan on hankalaa, kun täällä etelässä ei ole joukkuetta. Lisäksi haluaisin katsoa naisten SM-sarjaa ja miesten divaria. Sekä tietenkin junnujen SM-sarjoja.

Lopuksi toivoisin pukki sinulta, että auttaisit koripalloväkeä ymmärtämään tälläkin pelikaudella meidän toimittajien roolin tässä hommassa. Toivomme toki kaikille hyvää mutta emme ole mukana yhteisissä talkoissa saamassa koripallolle lisää julkisuutta. Emme ole siis lajin tiedottajia vaan toimittajia. Teemme tälläkin kaudella nämä juttumme niin kuin teemme, hyvää kehuen ja huonoa kritisoiden.