Ruotsin käsittämätön nousu aiheutti MM-karsintojen paukun

Saksan neljän maalin johto ja pelin selvä hallinta sulivat toisella puoliajalla. Ruotsin takaa-ajo sai kliimaksinsa ja upea taistelu palkintonsa lisäajan 4-4-tasoituksessa.

Saksa saattoi vain seurata, kuinka Ruotsi tulee takaa rinnalle. Tässä uppoaa maaliin Johan Elmanderin 4-3-kavennus. Kuva: EPA

Ruotsi aiheutti jalkapallon MM-karsintojen tämän syksyn paukun, kun se nousi huikealla taistelulla puolessa tunnissa neljän maalin takaa tasoihin Saksan vieraana ja otti 4-4-tasapelillä erityisen arvokkaan karsintapisteen.

Tobias Sana oli vähällä laukoa itsensä ruotsalaisten sydämiin kenties ikuisiksi ajoiksi, kun ottelua oli jäljellä runsaat viisi minuuttia.

Saksan johtaessa 4-3 Ruotsin Johan Elmander nappasi pallon haparoineelta Saksan maalivahdilta Manuel Neuerilta ja syötti sen Sanalle. Nuorukaisen laukaus noin 20 metristä kohti tyhjää maalia lähti nopeasti, hätäisesti, ja suuntautui reippaasti ohi maalin.

Draama ei kuitenkaan vielä ollut valmis. Saksa näytti pääsevän pälkähästä, mutta ottelun viimeisestä hyökkäyksestä kolmannella lisäaikaminuutilla Rasmus Elm onnistui kuin onnistuikin laukomaan pallon Saksan reppuun.

Runsaat 30 minuuttia aiemmin pelissä oli tyystin toinen sävel. Saksa näytti marssivan ylivoimaiseen voittoon, kun se tanssi läpi Ruotsin puolustuksen ensimmäisellä puoliajalla.

Saksan maajoukkuemaalien ennätystä jahtaava Miroslav Klose teki kaksi nopeaa osumaa ja Per Mertesacker lisäsi johdon kolmeen maaliin ennen taukoa.

Kun Mesut Özil lähetti vasurillaan pallon verkkoon ja Saksan 4-0-johtoon, vaikutti suurimmalta kysymykseltä se, paljonko Saksa voittaa ja onnistuuko Ruotsi kertaakaan.

Ja onnistuihan Ruotsi.

Zlatan Ibrahimovic kavensi numeroiksi 4-1 ottelun 62. minuutilla. Mikael Lustigin 4-2-osuma vain kaksi minuuttia myöhemmin veti isäntien peliä jo vähän kipsiin, ja Johan Elmanderin onnistuttua tuomaan Ruotsin päähän mahdoton alkoi näyttää mahdolliselta.

Edes Sanan epäonnistuminen tyhjän maalin edessä ei saanut ruotsalaisten taistelua hiipumaan, ja yliajalla koitti palkintojenjako tasoitusmaalin muodossa.

Tasapeli oli Saksan ensimmäinen pistemenetys karsinnoissa.