1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomalainen enduro etsii uutta tulemista

Suomalaiset endurokuljettajat jäivät tällä kaudella ensimmäistä kertaa 15 vuoteen ilman maailmanmestaruutta. MM-pronssille ajaneen Juha Salmisen mukaan uusien huippukuljettajien löytäminen vaikeutuu tulevaisuudessa entisestään.

Juha Salminen.
Suomalaiset endurokuljettajat jäivät tällä kaudella ensimmäistä kertaa 15 vuoteen ilman maailmanmestaruutta.

Kaikkien aikojen menestyksekkäin endurokuljettaja Juha Salminen ei suunnittele lajinvaihtoa, vaikka tällä kaudella saavutuksena oli lainausmerkeissä vain MM-pronssia. Ralliautoilu pysyy edelleenkin harrastuksena.

Suomalaiset endurokuljettajat ovat viimeisen kahden vuosikymmenen aikana saavuttaneet lähes 80 henkilökohtaista MM-mitalia. Tällä kaudella Salminen oli pronssillaan ainoa mitalisti. Menestys on aina aaltoliikettä, mutta Salminen kantaa silti huolta tulevaisuudesta.

- Jos otamme nämä kuljettajat, jotka tällä hetkellä pärjäävät yhtäkkiä kuvasta pois, niin sittenhän meillä on aika iso aukko alaspäin. Kyllähän sinne tarvittaisiin nuoria, nopeita kuljettajia. Mutta mistä niitä sitten tulee yhtäkkiä, Salminen pohti.

Tällä kaudella MM-neloseksi kaasutelleen Eero Remeksen mielestä yksi lääke asiaan olisi kansallisten kilpailujen formaatin muuttaminen lähemmäs MM-sarjaa.

- Junnu käy koettamassa täällä Suomessa jonkun SM-kisan tai kansallisen endurokisan, niin tulee helposti sellainen mielikuva, että en minä tällaista halua ajaa. Maailmalla se on ihan erilaista ja erinäköistä touhua. Pitäisi päästä enemmän siihen jo sisään juniorina, Remes sanoi.

- Kyllä tämä on sellainen äijälaji. Tähän pitää vähän sellainen äijäasenne ottaa. Se tuntuu tässä nykysukupolvessa olevan vähän vaikea osa-alue, Salminen totesi.

Taloustilanteen vuoksi tallipaikat ovat entistä tiukemmassa. Esimerkiksi Remeksellä ei ole vielä sopimusta ensi kaudesta, mutta työttömyysuhkaakaan ei pitäisi olla.

Eli kynä on jo terotettuna?

- Kynä on terotettuna. Odottelee, että pääsee kirjoittelemaan papereihin, Remes virnisti.

Jussi Jäkälä, Yle Urheilu