Heliövaaralla vielä 350 sijaa tavoitteeseen - "Vuosi jäljellä"

Tennispelaaja Harri Heliövaara on taistellut ylikunnon kanssa viimeiset kuusi viikkoa. Heliövaara uskoo olevansa jälleen täydessä pelikunnossa Helsingin Challenger-turnauksessa ensi viikolla.

urheilu
Harri Heliövaara
Harri HeliövaaraLehtikuva

Harri Heliövaara joutui lokakuun alussa jättämään Suomen Davis Cupin ottelut väliin ylikunnon takia. Helsinkiläinen myönsi, että lepääminen ja vain kevyt harjoittelu on ollut työlästä.

- Olen levännyt paljon ja tehnyt kevyitä juttuja, että olen pysynyt kunnossa. Luulen, että liiallinen harjoittelu johtui vain siitä, että haluan tulla paremmaksi pelaajaksi, Heliövaara pohti Yle Urheilun haastattelussa.

- Olen harjoitellut niin paljon kuin olen pystynyt kehittääkseni peliäni. Se on ollut liian paljon kropalleni. En ole kone. Minun täytyy levätä enemmän tulevaisuudessa.

Heliövaara totesikin, että haluaa oppia tilanteesta, ettei se uusiudu tulevaisuudessa. Levon lisäksi hän on opetellut myös harjoittelemaan hieman eri tavalla.

Yksi vuosi jäljellä

23-vuotias Heliövaara on parhaimmillaan ollut ATP-rankingissa jo sijalla 195, mutta on nyt ylikuntonsa takia pudonnut sijalle 449. Hän on luonnollisesti tilanteesta huolissaan, mutta muistuttaa, ettei ranking kerro kaikkea.

- Tiedän, että pystyn pelaamaan top 200 -tennistä melkein joka päivä, mutta nyt en ole päässyt pelaamaan niin paljon. Jos pystyn pelaamaan normaalisti ja olen terve, nousen takaisin 200 joukkoon ensi vuonna. Ja tietenkin toivon, että nousen korkeammallekin.

Heliövaara sanoi kaksi vuotta sitten, että kolmen vuoden kuluttua hän on sadan parhaan joukossa, joten tulevalle kaudelle hänelle tulee kiire, jos aikoo tämän tavoitteen saavuttaa. Hänen mukaansa pelaajien ero sadan parhaan ja kahdensadan parhaan välillä löytyy ennen kaikkea henkiseltä puolelta.

- Yksi vuosi olisi nyt jäljellä tavoitteeseen. Teen kaikkeni sen eteen, että ensi vuoden lopulla olen siellä sadan parhaan joukossa. Pitää vain tehdä töitä paljon kovemmin. Sadan parhaan joukossa olevat pelaajat ovat myös todella kovia henkisesti. He voittavat otteluita joka päivä, vaikka eivät pelanneet hyvin.

Kämmenlyönti ja syöttö tehoharjoitteluun

Heliövaaran valmennuksesta vastaa saksalainen tennisakatemia Break Point Base ja akatemian valmentaja Burghard Riehemann on toiminut Heliövaaran henkilökohtaisena valmentajana tästä syksystä lähtien. Riehemann panostaa moderniin pelitapaan ja on pannut Heliövaaran harjoittelemaan ennen kaikkea kämmenlyöntiä ja syöttöä.

En koskaan mene kentälle, jos en ole sataprosenttisesti valmis otteluun.

Harri Heliövaara

- Minun kämmenlyöntini ei ole koskaan ollut niitä parhaimpia. Nyt haluan parantaa sitä niin paljon, että siitä tulee aseeni, hän hymähti.

Heliövaara pääsee testaamaan kämmenlyöntinsä ja syöttönsä tehoa ensi viikolla Talissa, Helsingissä pelattavassa 106 500 euron Challenger-sarjan turnauksessa, johon osallistuu seitsemän ATP-rankingissa sadan parhaan joukkoon kuuluvaa pelaajaa.

- Toivottavasti suomalainen yleisö ymmärtää, miten kovatasoista tennistä tässä turnauksessa pelataan ja tulevat katsomaan, Heliövaara toivoi.

- On hauskaa päästä pelaamaan kotiyleisön edessä, ja pystyn ehdottomasti pelaamaan tässä turnauksessa täysillä. En koskaan mene kentälle, jos en ole sataprosenttisesti valmis otteluun. Haluan niin kovasti pelata, että uskon pystyväni antamaan kaiken itsestäni.

Suosittelemme

Tuoreimmat