Suora

  • Urheiluruutu

Suomi vierasvoittoon vuoden viimeisessä A-maaottelussa

Suomi pelasi vuoden viimeisen A-maaottelunsa Nikosiassa liki tyhjille katsomoille. Hyökkääjälupaus Joel Pohjanpalo teki voittopelissä odotetun debyyttinsä, mutta maaleista vastasivat Teemu Pukki, Perparim Hetemaj ja Toni Kolehmainen.

urheilu
Hetemaj vei pilkulta Suomen 2-0-johtoon Kyprosta vastaan. 14.11.2012
Suomalaispelaajat juhlivat Perparim Hetemajn 2-0-maalia.EPA

Suomen jalkapallomaajoukkue päätti vuoden 2012 voitokkaasti, kun se kaatoi vaisun Kyproksen 3-0 keskiviikkona Nikosiassa. Maalintekijät olivat Teemu Pukki, Perparim Hetemaj ja vaihtopelaaja Toni Kolehmainen.

Suomi hallitsi lähes tyhjille katsomoille pelattua ottelua, vaikka muutama avainpelaaja oli tällä kertaa sivussa. Kapteeninnauhaa Niklas Moisanderin puuttuessa kantoi Joona Toivio, joka johti puolustusta ansiokkaasti yhdessä Juhani Ojalan kanssa.

Hyökkääjälupaus Joel Pohjanpalo, 18, teki ottelussa A-maajoukkuedebyyttinsä, jota päävalmentaja Mixu Paatelainen oli jo etukäteen ehtinyt lupailla. Hänet vaihdettiin kentälle 70. minuutilla.

Pukki vei Suomen johtoon vajaan vartin kohdalla uransa neljännellä maajoukkueosumalla. Esityön teki Riku Riski, jonka pystysyöttöä Dosa Junior ei kyennyt katkaisemaan.

Sitä ennen toisessa päässä Kyproksen Demetris Christofi oli yrittänyt kalastella rangaistuspotkua taisteltuaan pallosta Ojalan kanssa, mutta erotuomari antoi pelin jatkua.

Ottelun 27. minuutilla Kasper Hämäläinen kaadettiin, kun hän yritti viimeistellä Pukin nappikeskityksestä. Pallo vietiin pilkulle, eikä Hetemaj epäonnistunut rangaistuspotkussaan. Hänelle maali oli kolmas Huuhkajien riveissä.

Kotijoukkueelle avautui mahdollisuus kavennukseen juuri ennen taukoa, mutta Sinisa Dobrasinovicin vapaapotku suuntautui ohi Niki Mäenpään vartioiman maalin.

Toiselle puoliajalle sisään vaihdettu Mika Ojala antoi heti hyvän vapaapotkun maalin edustalle. Sinipaidat eivät kuitenkaan kyenneet hyödyntämään tilannetta.

Vajaan tunnin kohdalla Christofi pääsi karkaamaan oikealta. Hän keskitti pallon vaarallisesti maalin edestä, mutta vaihtopelaaja Giorgos Vasiliou ei ehtinyt viimeistelemään.

Toisessa päässä Hämäläinen löysi oikealta Mika Ojalan, joka tavoitteli keskityksellään Pukkia. Tämä ei yltänyt palloon ja teki pian sen jälkeen tilaa debytantti Pohjanpalolle, jonka ensimmäinen maalintekoyritys peitettiin.

Suomi selviytyi säikähdyksellä 77. minuutilla, kun Mäenpää haroi tyhjää ja Vincent Labanin kierteinen vapaapotku leijaili takanurkkaan. Kypros ehti jo juhlia maalia, mutta se hylättiin lopulta ilmeisesti paitsion takia.

Minuutteja myöhemmin Kolehmainen vapautti Pohjanpalon läpi. Debyyttimaali jäi syntymättä, sillä Antonios Georgallides kiiruhti oikea-aikaisesti maaliltaan vastaan ja selvitti tilanteen.

Kolehmainen pääsi kaunistelemaan lukemia 85. minuutilla. Hänen kaukolaukauksensa otti sopivan kimmokkeen puolustajasta ja painui maalin oikeaan nurkkaan.

Kypros (Fifa-ranking 127.) kohtasi syksyn aikana kaksi muutakin Pohjoismaata kotikentällään. Syyskuussa se kaatoi Islannin 1-0, mutta lokakuussa se koki tappion Norjalle 1-3-lukemin.

Rankingissa sijalla 91 majaileva Suomi kohtaa Israelin helmikuussa ennen kuin MM-karsinta jatkuu ensi vuoden maaliskuussa vierasottelulla Espanjaa vastaan. Paatelaisen miehistö on I-lohkon hännillä yhdellä pisteellään.

Kypros - Suomi 0-3 (0-2)

Kypros

1 Antonios Georgallides
8 Athos Solomou 62. -> 5 Stelios Parpas
2 Dosa Junior (v)
4 Valentinos Sielis
3 Elias Charalambous 88. -> 19 Marios Antoniades
18 Sinisa Dobrasinovic
23 Marios Nicolaou 46. -> 13 Giorgos Vasiliou
21 Vincent Laban (v)
7 Efstathios Aloneftis 46. -> 15 Jason Demetriou
9 Demetris Christofi 62. -> 11 Pieros Sotiriou
17 Georgios Efrem 71. -> 20 Kostakis Artymatas

Suomi

1 Niki Mäenpää
13 Kari Arkivuo 70. -> 15 Markus Halsti
4 Joona Toivio
5 Juhani Ojala
18 Jere Uronen
8 Perparim Hetemaj 62. -> 6 Toni Kolehmainen
14 Tim Sparv
19 Alexander Ring 78. -> 16 Daniel Sjölund
11 Riku Riski 46. -> 17 Mika Ojala
10 Teemu Pukki 70. -> 20 Joel Pohjanpalo
21 Kasper Hämäläinen (v) 83. -> 9 Njazi Kuqi (v)

Maalit

0-1 Teemu Pukki (14 min)
0-2 Perparim Hetemaj rp. (28 min)
0-3 Toni Kolehmainen (85 min)

Erotuomari: Cristian Balaj (ROM)

Suosittelemme

Tuoreimmat