Suora

  • Rallin MM, Ruotsi, Power Stage -kooste
  • Kuinka nurkkapatriootteja suomenruotsalaiset ovat?
  • Liverpool ja Manchester, Englanti
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon FA Cup
  • Urheiluruutu

Afrikkalaispelaajien virta Eurooppaan tuo mukanaan ikäviä lieveilmiöitä

Afrikkalaisten jalkapalloilijoiden virta Eurooppaan on tuonut mukanaan myös lieveilmiöitä. Suomessakin on nähty viitteitä jopa ihmiskaupasta ja laittomasta maahanmuutosta, kertoo Urheiluruudun raportti Nigeriasta.

urheilu
Jalkapallo-ottelu Nigeriassa.
Afrikkalaisten jalkapalloilijoiden virta Eurooppaan on tuonut mukanaan myös lieveilmiöitä

Jalkapallon kautta lahjakkaalla nigerialaisella on mahdollisuus kunnolliseen toimeentuloon. Kun pelaajia on paljon, jalkapallomaahanmuuton mittakaavasta on tullut "teollinen".

Ei siis ole ihme, että Euroopan eri sarjoissa pelaa tuhansittain nigerialaisia. Suomen Abujan-suurlähetystössä on myönnetty tänä vuonna noin 50 viisumia nigerialaispelaajille, joista useimmat pyrkivät käyttämään Pohjois-Eurooppaa astinlautana isompiin liigoihin.

Kuten kaikkeen maahantuloon, jalkapalloilijoiden matkailuun Nigeriasta Suomeen liittyy ikäviäkin piirteitä. Schengen-alueelle on Afrikasta kova pyrky, ja Abujan lähetystössä on saatu viitteitä sekä laittomasta maahantulosta että ihmiskaupasta.

- Joukkueisiin vahvistuksiksi menevillä nigerialaisilla on kaikilla pääsääntöisesti ollut asiat kunnossa. Tänä vuonna ainakin, mutta useita kymmeniä estetään varmasti vuosittain yksittäisiin tapahtumiin, kertoo maahanmuuttoasiain yhdyshenkilö Mikko Oksanen.

- Siellä on väärennettyjä asiakirjoja. Sinne viedään yli-ikäisiä ihmisiä tällaisessa laittomassa maahantulotarkoituksessa tai sitten alaikäisiä ihmisiä mahdollisesti jopa ihmiskauppaan, hän jatkaa.

Toisenlainen rikos, johon Suomessakin sekaantui viime vuonna useita afrikkalaisia palloilijoita, on laiton vedonlyönti. Siinä liikkuvat rahat ovat helposti niin suuria, että köyhistä oloista tuleva saattaa haksahtaa, vaikka kiinni jäädessä tietää pelin olevan pelattu.

Joukkueisiin vahvistuksiksi menevillä nigerialaisilla on kaikilla pääsääntöisesti ollut asiat kunnossa.

Mikko Oksanen

- Koska kysymys on köyhistä pelaajista, aluksi kun ne tulevat, ne ovat alttiita varmasti tämmöisille houkutuksille. Ainoa mahdollisuus on pitää pelaaja lähellä seuraa, arvioi Oulun Palloseuran joukkueenjohtaja Miika Juntunen.

Nigerialaisten pelaajien ulkomaille menoa lähtömaassa seuraava Nasiru Jibril on tietoinen vedonlyöntiongelmista ja Nigerian heikosta maineesta ulkomailla, mutta muistuttaa valtaosan olevan köyhyydestä huolimatta rehellisiä.

- Nämä ovat kunnollisia nuoria miehiä, jotka työskentelevät kovasti elantonsa eteen. Heitä pitää kohdella sen mukaisesti, maan jalkapalloliiton puheenjohtajan erityisavustajana työskentelevä Nasiru toteaa.

OPS:n Juntunen on käynyt aiemmin käynyt pari kertaa värväämässä pelaajia Brasiliasta. Elokuussa hän vieraili turvamiesten saattelemana neljässä Nigerian kaupungissa.

- Yksi nigerialainen pelasi ja toinenkin tuli, mutta hänet pantiin takaisin. Ei ollut tarpeeksi hyvä sitten meille. Kuusi odottaa siellä Nigeriassa, ja ne tulevat näytille varmaan tässä helmikuussa. Sitten katsotaan niistä parhaiten meille soveltuvat. Loput ovat sitten myytävissä tai vuokrattavissa, hän sanoo.

Oksasen mukaan Nigeriassa valtion minimipalkka on 20 000 nairaa eli noin sata euroa. Muutaman sadan euron lähettäminen kotimaahan on perheelle iso raha.

Suosittelemme

Tuoreimmat