Suora

  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Suomalaisia NHL-pelaajia uhkaa yli kolmen vuoden verovankeus

Miksi suomalaiset NHL-pelaajat eivät voi pelata koko kautta SM-liigassa? Veroasioihin erikoistunut asianajaja Lauri Lehmusoja ymmärtää täysin NHL-pelaajien halua välttää verotuksen Suomessa.

urheilu
Mikko Koivu
Mikko Koivu joutui lähtemään Pohjois-Amerikkaan TPS:sta. (Arkistokuva)Tomi Hänninen

Suomalaisten NHL-pelaajien lähteminen Pohjois-Amerikkaan kesken jääkiekon SM-liigakauden on puhuttanut. Syynä venkslaamiseen on lähinnä verotus.

Osa suomalaisista on leimannut NHL-pelaajia jopa veronkiertäjiksi, mutta Verohallintokin on ihmeissään, jos suomalaiset NHL-pelaajat tulevat verovelvollisiksi maailmanlaajuisista tuloistaan Suomessa.

Tällöin verovelvollisuus kestäisi nimittäin yli kolme vuotta, kuten selviää alla olevasta veroasioihin erikoistuneen asianajajan Lauri Lehmusojan haastattelusta. Tähän päälle pelaajat joutuvat luonnollisesti maksamaan veroja myös asuinmaahansa, eli Kanadaan tai Yhdysvaltoihin.

Jos olet miettinyt, miksi suomalaiset NHL-pelaajat eivät pelaa koko kautta Suomessa, kannattaa Lehmusojan haastattelu lukea tarkkaan.


Veroasioihin erikoistunut asianajaja Lauri Lehmusoja, SM-liigassa on varsinkin tänä syksynä puhuttu paljon ns. verokikkailusta ja paljon puhutaan kuuden kuukauden rajasta. Mitä tämä kuusi kuukautta veroasioiden puolesta tarkoittaa?

- Se tarkoittaa sitä, että lyhyenkin ajan Suomessa viettävä on yleensä verovelvollinen palkasta, jos työ tehdään Suomessa ja maksaja on suomalainen työnantaja. Kuuden kuukauden raja tulee peliin, jos Suomessa oleskellaan jatkuvasti yli kuusi kuukautta. Silloin syntyy Suomeen yleinen verovelvollisuus myös ulkomaisista tuloista.

- Tämä vaikuttaa myös veroprosenttiin, sillä lyhyen ajan Suomessa viettäviltä pelaajilta peritään 15 prosentin vero, josta ei saa mitään vähennyksiä. Yli kuusi kuukautta oleskelevilla verotus on normaali progressiivinen verotus niin kuin meillä kaikilla.

Miten tämä kuusi kuukautta määrittyy. Tuleeko se maassa vietetyistä vuorokausista, vai mikä siinä on logiikka?

- Kuuden kuukauden määrittely on itse asiassa aika tulkinnanvarainen asia, vaikka voisi kuvitella, että se on yksinkertaista. Siinä haetaan yhtäjaksoista kuuden kuukauden kautta. Siinä ei lasketa vuorokausia niin, että esimerkiksi 183 Suomessa vietettyä vuorokautta olisi se raja.

- Yhtäjaksoinen kuuden kuukauden Suomessa vietetty jakso yleensä sen verovelvollisuuden synnyttää. Mutta siinä pitää ottaa huomioon, että siinä voi oleskella aika pitkäänkin välillä ulkomailla - esimerkiksi kuukauden jakson ilman, että katsotaan yhtäjaksoisen oleskelun keskeytyvän.

Missä se raja kulkee? Kuinka kauan pitää olla ulkomailla, jotta laskuri nollaantuu?

- Tästä on vähän erilaisia näkemyksiä - verohallinnolla on varmaan vähän tiukempia kuin ehkä verovelvollisilla. Kyllä varmaan parin kuukauden rajaa voi pitää nyrkkisääntönä. Sen verran olisi ainakin hyvä olla. Kaikissa tilanteissa se ei välttämättä edes riitä.

Miten se sitten menee - milloin laskuri tavallaan käynnistyy? Kauanko pitää ensimmäisellä stintillä olla Suomessa, jotta kuuden kuukauden laskuri lähtee ylipäätään käyntiin?

- Tähän ei oikeastaan mitään minimirajaa ole. Se lähtee käyntiin periaatteessa ihan lyhyestäkin oleskelusta. Tietenkin jos Suomessa on oleskeltu viikko tai pari ja sitten tulee suhteellisen pitkä poissaolo, ehkä sitä poissaolon riittävyyttä tulkitaan vähän joustavammin sellaisessa tilanteessa. Tähän on vaikea selvää vastausta antaa.

Jos otetaan hypoteettinen tilanne, että suomalaispelaaja olisi tullut toukokuun alussa MM-kisoihin ja ollut täällä sen kolme viikkoa. Sitten hän olisi vaikka puolitoista kuukautta poissa, sen jälkeen tulisi viettämään kesää, taas palannut Pohjois-Amerikkaan vaikka puoleksitoista kuukaudeksi syksyllä ja sitten tullut syksyllä pelaamaan SM-liigaa. Tällöin toukokuun alusta olisi jo se puoli vuotta mennyt - mitä tällaisessa tilanteessa lakikirja sanoisi?

- Tämä olisi aika rajatapaus. Lakikirja ei suoraan sanoisi tähän oikein yhtään mitään. Vähän vaikea ratkaista suuntaan tai toiseen. Tämä on hyvinkin tulkinnanvarainen asia.

Jos esimerkiksi suomalaisella NHL-kiekkoilijalla lipsahtaa yli sen kuuden kuukauden, mitä tapahtuu?

- Suurin ongelma siinä on varmasti se, että ulkomailla pysyvästi asuva henkilö on hyvin todennäköisesti asuinmaassaan koko ajan maailmanlaajuisista tuloistaan verovelvollinen. Jos siihen päälle tulee maailmanlaajuinen verovelvollisuus myös Suomeen, siitä tulee mutkikkaita tilanteita ratkottavaksi.

- Valtiolla on kansainvälisiä verosopimuksia, joita sitten joudutaan soveltamaan. Niiden perusteella yritetään kaksinkertaista verotusta poistaa, mutta näin veroasiantuntijan näkökulmasta tuntuu hyvin ymmärrettävältä, että sitä sotkua on syytä välttää, jos se vain on mahdollista.

Jos todetaan, että joku pelaaja on verovelvollinen Suomeen, kuinka kauan veroja tulee maksaa?

- Suomen kansalaisilla tämä sääntö on itse asiassa aika tiukka. Pääsääntö on se, että jos yleinen verovelvollisuus Suomeen pääsee napsahtamaan päälle, se pysyy päällä koko sen vuoden ja kolme seuraavaa vuotta. Jos esimerkiksi tänä syksynä pääsee vahinko käymään, tammikuussa 2016 pääsee verovelvollisuudesta eroon.

Kun Suomessa on muutama NHL-pelaaja käynyt täällä ja lähtenyt takaisin, hänelle on saattanut tulla tietty veronkierron leima. Mikä on mielipiteesi - onko tämä millään tavalla veronkiertoon rinnasteinen asia?

- Ei tätä minusta veronkiertona voi pitää. Tässä yritetään välttää varsin hankalaa tilannetta, jossa sekä Yhdysvalloissa että Suomessa jouduttaisiin maksamaan maailmanlaajuisia veroja. Lisäksi Suomen verottajalle saattaa olla aika mutkikas prosessi, kuinka Suomen veroilmoitukselle kaikki amerikkalaiset eläkevakuutukset ja urheilijarahastot oikealla tavalla pitää ilmoittaa.

- En näkisi, että tässä veroja koetetaan vältellä, vaan enemmänkin pysyä erossa hyvin sotkuisesta ja vaikeasta tilanteesta, joka tästä voisi syntyä.

Eli tietyllä tavalla se on jopa Suomen valtion etu, että tällaisissa vaa’ankielitapauksissa päädytään pelaajaa paremmin palvelevaan vaihtoehtoon?

- Kyllä tämä varmasti ainakin Verohallinnon työtä säästää aikalailla, jos näitä mutkikkaita setvittelytilanteita ei ihan niin paljon tule setvittäväksi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat