1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Jauhojärvi: Aion piestä sprintterit

Sami Jauhojärvi ei tyydy Rukan maailmancupissa ynnä muita sijoihin. Perjantaisessa perinteisen hiihdon sprintissä Jauhojärvi aikoo lyödä kaikki Suomen sprinttimaajoukkueen hiihtäjät.

Sami Jauhojärvi odottaa Rukan koitoksia. Kuva: Anu Karttunen

Sami Jauhojärvi vaihtoi täksi kaudeksi suksimerkkinsä Fisheristä kotimaiseen One Way -merkkiin ja tiesi jo vaihtaessaan, että on tämän jälkeen suurennuslasin alla. One Waylla ei tähän kauteen mennessä ollut hiihdetty maailmancupia, joten niin kotimaisia kuin ulkomaisia kilpailijoita on kiinnostanut, miten Jauhojärven suksi on kulkenut.

- Kolmet kisat olen hiihtänyt ja joka kerta se vika on ollut suksen päällä eikä monon alla. Paljon on testiä takana ja vielä enemmän sitä on edessä, toukokuusta asti toimivia suksipareja testaillut Jauhojärvi kertoi.

- Totta kai oli iso riski vaihtaa merkkiä, sillä lähdin markkinajohtajalta. Tarvitsin kuitenkin uutta motivaatiota uralleni. Kuittailua saattaa tulla muilta hiihtäjiltä, mutta antaa tulla vaan, jos on aihetta.

Jauhojärvi on tähän mennessä löytänyt hyviä suksipareja suhteellisen helposti ja Rukan tämänhetkisiin olosuhteisiinkin löytyi pari paria saman tien.

- Silloin tiedän, ettei tuloksenteko jää siitä kiinni. Kun tulee tuollaisia pieniä lisiä positiiviselle puolelle, niin se antaa energiaa arkeen.

Ei enää nuori ori

Rovaniemeläinen on onnistunut muutamaan otteeseen todella hyvin Rukalla. Kertaalleen hän on ollut palkintosijoilla sprintissä ja kerran 15 kilometrin perinteisellä. Jauhojärvi ei aio tälläkään kertaa tyytyä ynnä muuta sijoihin.

- Minua ei tyydytä sijat 11-30. Jos olen hiihtänyt kymppisakkiin, niin se on ok. Jos olen jollakin matkalla kuuden joukossa, niin olen onnistunut. Tavoitteenani on huomenna piestä kaikki sprintterit ja he aikoivat olla kaikki pisteillä, joten se on kova tavoite. Pitää on ainakin 24:s, hän virnisti.

- Toivottavasti olen nyt älynnyt levätä tarpeeksi harjoitusten lisäksi. Olen äärimmäisen hyvä harjoittelija, mutta äärimmäisen huono lepäämään.

Jauhojärven mukaan hänen harjoittelussaan on panostettu ennen kaikkea palautumiseen ja sitä on seurattu entistä tarkemmin muun muassa yöllä tapahtuvalla sykevälimittauksilla.

- Jokainen harjoitus on aina palautumiskontrolli. Harjoitusmääräni on vähentynyt 830 tuntiin ja olen huomannut palautumisen hidastumisen. En ole enää nuori ori.

Paras vire kovilla kilpailuilla

Jauhojärvi on parhaimmillaan ollut maailmancupin kokonaiskilpailussa neljännellä sijalla. Tällä kaudella tämän saavuttaminen on hänen mielestään lähes mahdotonta, sillä hän aikoo jättää monta maailmancupin osakilpailua väliin. Muun muassa Kanadan kiertue, La Clusaz ja Sotshi jäävät hiihtämättä.

- Tämä viikonloppu ja Tour ovat minulle tärkeitä, sekä ennen kaikkea Liberec, sillä sen perinteisen sprintti on viimeinen karsinta MM-kisoihin.

Jauhojärven mukaan hän löytää yleensä parhaimman vireen kovilla kilpailuilla. Kuinka monta kovaa kilpailua sitten tarvitaan, se on ollut arvoitus.

Joskus lähtee kahdella kilpailulla, joskus tarvitsee vähän enemmän. Joskus se ei lähde ollenkaan, vaikka kilpailee kuinka paljon.

Sami Jauhojärvi

- Joskus lähtee kahdella kilpailulla, joskus tarvitsee vähän enemmän. Joskus se ei lähde ollenkaan, vaikka kilpailee kuinka paljon. Olen tarkoituksella pyrkinyt saamaan kunnon hyväksi tälle viikonlopulle.

Suksimerkin vaihtumisen lisäksi Jauhojärven elämä meni omalta osaltaan uuteen uskoon viime keväänä, kun hän tuli ensimmäistä kertaa isäksi. Hän totesikin elämänsä muuttuneen täysin.

- Treenaamisesta en ole löysännyt yhtään tai palautumisesta.  Mutta joskus aikoinaan on ollut omaa aikaa enemmän. Tällä hetkellä minulla on melkoinen kasa Aku Ankan taskukirjoja ja Roope-setiä lukematta. Eikä televisiota tarvitse nykyään paljoa aukoa, mutta toisaalta ei tarvitse enää yksin mennä päikkäreille, hän nauroi.