Suora

  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma
  • Taitoluistelun MM: miesten lyhytohjelma
  • Planica, miesten lentomäen karsinta
  • Mäkihypyn MC: Planica, lentomäen karsinta
  • Oslo, naisten pikakilpailu
  • Jääkiekkokierros
  • Taitoluistelun MM, parien vapaaohjelma

PROJEKTI FINLANDIA – Suksee Luistellen, osa 2

Absurdia, konkreettista ja innostavaa: Starttileiri Vuokatissa 27.–29.9.2012

urheilu
Taija Romppanen ja Eeva Sunnari kuntotestissä.
Taija Romppanen ja Eeva Sunnari kuntotestissä.Yle

Kääk! Tästä se nyt sitten alkaa, Projekti Finlandia! Haaste alkaa konkretisoitua löytäessämme itsemme 27.9. sukset kainalossa intopiukeina starttileiriltä Vuokatin urheiluopistolta. Absurdia.

Päivälleen vuosi sitten oli hieman erilaista innostusta ilmassa. Eeva oli juuri aloittanut kuntoutumisen selkäleikkauksen jäljiltä ja onnistui ensimmäistä kertaa laittamaan itse sukat ja kengät jalkaansa. Great Success! Hyvänä ystävänä Taija eli hengessä mukana ja kannusti - tarjoutui jopa ulkoiluttamaan toipilasta.

Puolen vuoden kitkuttelu sairaslomia, lääkäreitä, fysioterapiaa ja toinen toistaan vahvempia lääkekuureja oli ajanut selkäremppapotilaan lähes liikuntakyvyttömään tilaan. Kiitos taitavan ortopedin, hermopinteen aiheuttanut kookas välilevynpullistuma lannerangasta leikattiin vihdoin onnistuneesti pois päiväjärjestyksestä. Miltei nollakunnosta on kuitenkin lähdettävä etenemään hyvin pienin askelin. Muun kuntoutuksen ohella lyhyitä rauhallisia kävelyitä useita kertoja päivässä. Aluksi 10 minuuttiakin tuntui liian suurelta haasteelta ja nosti hikikarpalot pintaan. Ulkoilutus oli kuitenkin kärsivällisen tehokasta. Kiersimme Töölönlahtea etanavauhtia, pysähtelimme penkeille huilaamaan ja päivitimme samalla kuulumiset. Taijalla on kyllä lehmän hermot.

Perspektiiviä. Tuntuu hullulta ja samalla kertaa mahtavalta tajuta, että nyt orientoidumme Vuokatissa Projekti Finlandian starttileiriimme. Kiitollisuus terveydestä valtaa mielen.

Huoneistossamme on sauna, loistavaa! Eikun sauna päälle, ja kappas - kiukaan lämpötilansäädinhän kuvastaa tavoiteorientaatiotamme: MAX - MIN? Lienee vaikea arvata, minkä ääripään säädöillä tämä MaxiMints-tiimi päättää lähteä liikkeelle…?

Koittaa aamu ja aika tavata uudet koutsimme Pirjo Muranen ja Vesa Mäkipää. Kerrassaan mahtavaa päästä perehtymään hiihdon ulottuvuuksiin Piken ja Veskun johdolla!

Ennen hiihtotunneliin pääsyä lähtökuntotasomme testatataan polkupyöräergometritestillä. Odotukset eivät ole katossa, sillä edellisistä kuntotesteistämme on ehtinyt kulua jo lähes 10 vuotta, ja viime aikoina tavoitteellisen treenaamisen sijasta energioita on kohdennettu ennemminkin elämästä nautiskeluun. Tulokset kuitenkin ylittivät odotuksemme - jes! Tulevan harjoittelun kannalta oli myös todella hyödyllistä saada maksimaalisen hapenkulutuksen lisäksi tietää mm. henkilökohtaiset tavoitesykealueet (aerobinen ja anaerobinen kynnys). Lisäksi melenkiintoista ja erittäin tarpeellista oli huomata, että vaikka kuntomme ovat toisiimme verrattuna lähes samalla tasolla, sykerajamme ovat kuitenkin selkeästi erilaiset.

Intoa puhkuen, samoilla kuntotestilämmöillä jatkoimme syksyn ekoille hangillemme hiihtotunneliin. Valkkujemme kannustamina päätimme, että etenemme ladulla luistellen. Vahvat jalat, ei niin vahva yläkroppa ja luontainen taipumus luisteluun kallistivat vaakakupin vapaan hiihtotyylin puoleen.

Alun absurdit feelikset alkavat toden teolla muuttua konkretiaksi. Eiköhän laiteta Suksee Luistellen!

- Eeva ja Taija

Suosittelemme

Tuoreimmat