Hyppää sisältöön

Mitä tapahtuu ennen syöksykisan starttia?

Tekniikkalajit ja vauhtilajit eroavat toisistaan paitsi vauhdissa, porttien ja käännösten määrässä sekä rinteen pituudessa myös itse kilpailustarttia edeltävissä valmisteluissa.

Vauhtilajeissa lasketaan itse kilpailupäivänä ainoastaan yksi laskukierros, jonka nopein nousee korkeimmalle korokkeelle. Turvallisuussyistä syöksylaskijat laskevat kuitenkin kolmet viralliset harjoitukset ennen varsinaista kilpailua. Näin ollen yhteen kilpailuun valmistaudutaan lähes viikko kyseisellä radalla.

Harjoituksilla ei ole merkitystä pisteisiin tai sijoitukseen. Jos ainakin yhtä harjoitusta ei saada kokonaisuudessaan vietyä läpi, ei myöskään kilpailua voida laskea. Nuoremmille laskijoille, kuten Suomen Andreas Romarille, nämä harjoitukset ovat oikeasti huipputärkeitä harjoitteita. Syöksyä kun ei voi harjoitella ilman turva-aitoja ja rinteen eristämistä, mikä on harvoin mahdollista kilpailujen ulkopuolella.

Lähtöjärjestys ei ole sattumanvarainen, eikä suoraan verannollinen laskijoiden sijoitukseen maailmancupin pistetilanteessa. Pingispallot tulevat apuun, kun harjoituksia ja kilpailua edeltävinä iltoina lähtönumerot arvotaan.

Lajicupin 30 parasta laskijaa kuuluvat arvontaryhmään, ja pääsevät starttaamaan ns. kuumassa ryhmässä.  Harjoituksiin 15 parasta saavat valita paremmuusjärjestyksessään vuorollaan lähtönumeronsa numeroista 8-22 ja seuraavat 15 arvotaan lähtönumeroille 1-7 ja 23-30. Kilpailuun myös 15 parasta arvotaan. Suuremmalla lähtönumerolla on usein vaikeampi nousta tuloslistalla ylöspäin.

Hyvästä sijoituksesta saa paitsi mainetta ja mammonaa, myös paremmat lähtökohdat seuraavan kilpailuun. Andreas Romar pääsi Beaver Creekin syöksyn harjoituksissa tällä kaudella ensimmäisenä suomalaisena kautta aikojen 30 laskijan kuumaan ryhmään ja sitä kautta arvontaan.

Myös tällä viikolla Val Gardenassa Romar on syöksyn harjoitusten kuumassa ryhmässä. Romar starttaa keskiviikkona harjoituksiin numerolla 26.

.
.