Hyppää sisältöön

Romar: Jatketaan siitä, mihin Jenkeissä jäätiin

Andreas Romar on aloittanut tämän kauden varsin vahvasti. Maailmancupissa ainoana suomalaisena vauhtilaskijana kisaavan Romarin mukaan jokainen kisaviikonloppu on hänelle oppimisprosessi.

Andreas Romar Kuva: AFP / Lehtikuva

Romar on hakenut viime päivinä tuntumaa Val Gardenassa, Italiassa Saslongin rataan, ja tänään hän pääsee vihdoin tositoimiin, kun paikkakunnalla lasketaan supersuurpujottelun maailmancupin osakilpailu.

Romar ehti ennen Italian matkaansa rentoutua viikon verran kotonaan ja tauko tulikin tarpeeseen. Takana oli parin viikon rankka kilpailureissu Pohjois-Amerikassa, jossa tulokset olivat sekä hyviä että huonoja.

- Ensimmäinen viikonloppu oli aika hyvä, mutta toinen viikonloppu oli huonompi tuloksellisesti. Olin Beaver Creekin viimeisissä treeneissä ensimmäistä kertaa kymmenen parhaan joukossa, joten odotin enemmän, Romar myönsi Yle Urheilun haastattelussa.

- Suksesta lähti pito ja kantti poikki, joten tietenkin se oli pettymys. Super-G meni sitten ihan pitkin kuusia. Alpissa pikkujutut ratkaisevat, ja ne voivat tehdä suuria eroja. Tärkeintä on, että pystyy nollaamaan itsensä heti kisan jälkeen ja lataamaan taas kaiken seuraavaan kisaan.

Pohjois-Amerikan reissu oli Romarille myös fyysisesti raskas, sillä 13 päivän aikana oli 12 laskupäivää ja sinä ainoana lepopäivänä siirryttiin Lake Louisesta Beaver Creekiin.

- Ennen vanhaa sanottiin, että eihän se ole kuin sykätreeniä, ei siinä tarvitse laskea täysiä, hän naurahti.

- Mutta nykyään kaikki treenit lasketaan täysiä ja haetaan sitä oikeaa ajolinjaa.

Tekninen lasku tuo hyvän tuloksen

Romar myöntää, että henkisesti on helppoa, kun kaikki menee hyvin. Mutta kun tulee huonoja tuloksia tai epäonnistuu kisoissa, alkaa pikkuasiatkin ärsyttää. Romar yrittää pitää ajatuksensa kurissa, ja hänen mielestään jokainen kisaviikonloppu on oppimisprosessi.

Oppimisen kannalta Beaver oli hyvä kisaviikko, vaikka tuloksellisesti se ei sitä ollut.

Andreas Romar

- Koko ajan pitää oppia. Esimerkiksi Beaver Creekissä ensimmäisissä treeneissä tuli pari isoa virhettä. Analysoimme sen, opin siitä ja sain hyvän treenilaskun sen jälkeen alle. Oppimisen kannalta Beaver oli hyvä kisaviikko, vaikka tuloksellisesti se ei sitä ollut. Nyt tiedän, että pystyn laskemaan siellä hyvin.

Romar ei ole asettanut itselleen mitään tavoitteita Italian maailmancupin viikonloppuun tai joulun jälkeisiin osakilpailuihin.

- Jatketaan siitä, mihin Jenkeissä jäätiin. Yritän laskea mahdollisimman hyvin ja katsotaan, mihin se riittää. Kun lasken teknisesti hyvin, niin kyllä se tulos sieltä tulee. Ei mitään stressiä. Tehdään asia kerrallaan, Romar hymähti.

.
.