Suora

  • Elävä arkisto esittää

Näkökulma: Pekka Koskela on pikaluistelun Jari Litmanen!

Christer Sarlin ennakoi, että Pekka Koskela on yksi mitalikandidaateista sprinttereiden MM-kisoissa, jos reisivaivat ovat ohi.

urheilu
Pekka Koskela.
Pekka Koskela.AFP / Lehtikuva

Takavuosina jalkapallomaajoukkueen valmentajat joutuivat lähes poikkeuksetta maaottelun aattona vastaamaan seuraaviin kysymyksiin. Pelaako Jari Litmanen? Kuntoutuuko Jari Litmanen vammastaan pelikuntoon? Miksi Jari Litmanen ei ole mukana? Nyt kysytään ennen pikaluistelukisoja: Luisteleeko Pekka Koskela? Kuntoutuuko Pekka Koskela vammastaan luistelukuntoon? Miksi Pekka Koskelan luistinten terät eivät kestä? Miksi Pekka Koskela ei ole mukana?

Pekka Koskela menetti syksyn aikana rutkasti maailmancup-pisteitä jouduttuaan loukkaantumisten takia jäämään pois useasta osakilpailusta. Seinäjokinen on monia vuosia yrittänyt keksiä luistimiinsa "lisävempaimia", joilla terät saataisiin kestämään. Luistimeen on muun muassa kehitetty vahvistettu nivel, jolla terä on kiinni luistinkengän päkiässä. Viimeisin lisäys on vahvistaa terää hiilikuidulla.

Koskelan luistinten terien pettäminen tapahtuu lähes poikkeuksetta lähtökiihdyksen yhteydessä, jossa terä joutuvat suurimmalle koetukselle. Kun terä pettää alta ja pito jäähän katoaa on vaara, että "sutaisupotkun" voimakkaan sivuttaisliikkeen seurauksena reiden lähettäjälihas venähtää tai jopa repeää. Näin on käynyt Koskelalle jo kahdesti tällä kaudella.

Käytännössä pikaluistinten teriä tekee kolme-neljä eri valmistajaa. Terien valmistajilla ei ole tarvetta muuttaa terien valmistustapaa tai vahvistaa standarditeriä, sillä Koskela on ainoa maailmancupia kiertävistä luistelijoista, joka kärsii näin suuressa mittakaavassa toistuvista terien murtumisista. Toki teriä murtuu kauden aikana muidenkin luistelijoiden alla, mutta murtumisista johtuvat kisan keskeyttämiset tai niistä johtuvat loukkaantumiset ovat pikaluistelijoiden keskuudessa äärimmäisen harvinaisia. Mika Poutalan luistimet ovat tehneet tenän kilpailuissa viimeisen viiden vuoden aikana vain muutaman kerran eikä silloinkaan kyse ollut terien murtumisesta. Marraskuussa 2007 Poutalan luistimen terän palautusjousi katkesi maalisuoralla ja 2011 Heerenveenissä Mika oli unohtanut terän kiinnitysruuvin löysälle, mikä johti terän irtoamiseen.

Mitaleita Salt Lake Citystä?

Pikaluistelun maailmancupin syyskausi paljasti, että suomalaisessa pikaluistelussa on kahden kerroksen väkeä. Pekka Koskela ja Mika Poutala asuttavat ylintä kerrosta ja muut maajoukkueluistelijat ovat vielä yläkertaan johtavien portaiden alkupäässä.

Pekka Koskela olisi ilman luistinongelmaansa todennäköisesti kolmen parhaan joukossa maailmancupissa sekä 500 metrillä että 1000 metrillä. Tuhannella metrillä hän on luistellut viidestä osakilpailusta kaksi ja on yhteispisteissä seitsemäntenä. 500 metrillä Koskela on käytännössä luistellut kuudesta osakilpailusta kaksi ja on yhteispistessä yhdeksäntenä. Sprinttereiden maailmanmestaruuskilpailut ovat tammikuun lopussa Salt Lake Cityssä. Mikäli Koskela sinne reisivammastaan kuntoutuu, kuten tällä hetkellä näyttää ja jos terät kestävät, on hän siellä yksi mitalikandidaateista.

Mika Poutalasta voi sanoa samaa. Hänkin on mitaliehdokas sekä sprinttereiden MM-kisoissa että maaliskuussa matkakohtaisissa MM-kisoissa. Poutala on parantanut menoaan jäällä koko ajan ja lähestyy palkintokorokesijoja maailmancupissa kilpailu kilpailulta. Poutalan harmina on alkukaudesta ollut pienoinen tekniikkavirhe. Poutala luistelee selkä hieman liian pystyssä, jolloin luisteluasennosta tulee takapainoinen. Tämä syö tärkeitä sekunnin sadasosia pienten marginaalien lajissa, jota pikaluistelu on. Poutala on ollut mestari kuntonsa ajoituksessa, kun kyse on arvokisoista. En epäile hetkeäkään, etteikö tämä taito olisi yhä tallella.

Koskelan ja Poutalan lisäksi ennen kauden alkua oli ladattu suuria odotuksia Vancouverin talvikisoissa mukana olleeseen Markus Puolakkaan. Helsinkiläisen harjoituskausi oli ehjä ja kaikki näytti hyvältä. Kilpailukauden alkaessa Puolakkaan iski mystinen selkävaiva, joka on sotkenut tämän sähäkän sprintterin alkukauden. Luistelu oli Heerenveen osakilpailussa jäykkää kuin "puu-ukolla" ja paikat pakaroita myöten täysin jumissa. Ylikunnostakin oli viitteitä. Puolakka jätti Aasian maailmancupkiertueen väliin ja on kuntouttanut selkäänsä Suomessa. Seuraavaan maailmancupin osakilpailuun on aikaa kuukausi, joten eiköhän Puolakka siihen mennessä saada nykyisin keinoin täyteen iskukuntoon. Miehen päätähtäin kun on vasta maaliskuun lopussa matkakohtaisten MM-kisojen 500 metrillä.

Portaiden alkupäässä olevat junioreiden MM-hopeamitalisti Tommi Pulli ja Inzellin luisteluakatemiassa täysipäiväisesti harjoitteleva Elina Risku ottaneet ensi tuntumaa aikuisten maailmancupiin. Alkujännitys on siis karistettu pois. Pulli oli jo Kiinan osakilpailussa lähellä nousta tuhannella metrillä A-ryhmään eli 20 parhaan joukkoon sijoituttuaan B-ryhmässä toiseksi. Elina Risku ei ole vielä saanut maailmancupissa itsestään parasta irti, mutta hänkin on jo hankkinut sarakkeeseensa ensimmäiset maailmancup-pisteet.

Pikaluistelukausi kausi jatkuu yleisluistelijoiden EM-kisoilla Hollannin Heerenveenissä 11.-13. tammikuuta. Suomella on kisoissa yksi maapaikka ja sen täyttää Robert Brandt. Sprinttiluistelijat ovat seuraavan kerran kilpailujäällä 19.-20. tammikuuta Kanadan Calgaryssä.

Nämäkin kisat ovat katsottavissa Ylen TV2:ssa.

Christer Sarlin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat