1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Blogi: Näillä eväillä hiihtäjä taistelee

Viime bloginini jälkeen on tapahtunut urheilun saralla osallani paljon. Surkea alkukauden vire kääntyi yllättävän nopeasti oikeaan suuntaan ja tällä hetkellä tilanne on tasapainossa. Vire ja olotila on tällä hetkellä vahva. On taas tunne, että pystyn tekemään kovia suorituksia numerolappu rinnassa.

Lasse Paakkonen ravitsee kisarupeaman aikana itseään muun muassa urheilujuomilla. (Arkistokuva) Kuva: Tomi Hänninen

Kirjoitin viime blogissa kisoihin valmistautumisesta. Kerroin omia metodeja aukaisuharjoituksiin ja suksentestaukseen. Nyt voisin hieman avata millä tavalla ravitsen itseäni kisoja ennen. On olemassa kolme eri tyyppistä kisaa, joiden välillä ravinnon nauttiminen vaihtelee. Nämä kolme ovat sprintti, normaalimatka ja pitkämatka.

Kaikkiin näihin kolmeen erimuotoiseen kisaan valmistaudutaan syömällä ihan normaalia hiilihydraattipitoista ruokaa. Normaalin ruoan lisäksi urheilijat nauttivat lisäksi joitakin lisäravinteita ja niiden nauttiminen vaihtelee urheilijoiden välillä jonkin verran. Itse yritän maksimoida suorituskykyni kisapäivänä syömällä tai juomalla tuotteita, jotka olen kokemuksien kautta hyväksi havainnut.

Aloitan sprinttiin valmistautumisen kaksi päivää ennen kisaa nauttimalla kahden päivän ajan säännöllisesti kreatiinia. Olen vuosien varrella kokeillut pitempiäkin kreatiinikuureja, mutta se kerää nestettä liikaa ja tulee pöhöttynyt olo ja paino nousee liikaa. Kreatiinin nauttimisella pyrin maksimoimaan voiman ja nopeuden tuottamisen kisapäivänä. Sen nauttiminen antaa tietynlaista "tatsia" lihaksistoon mitä sprinttihiihdossa kaipaan.

Itse kisapäivänä juon urheilujuomaa aina silloin, kun koen sitä tarvitsevani. Aika-ajon jälkeen kun on pidempi tauko nautin palautusjuoman, jotta energiatasot pysyvät varmasti hyvinä päivän loppuun saakka. Kisapäivänä nautin myös ylimääräistä kofeiinia, jotta vireystila pysyy hyvänä ja ennen kaikkea sillä pyrin saamaan sydämeni lyömään hieman tiheämpään verta liikkeelle.

Normaalimatkan kisaan ei tarvitse juuri muuta kuin syödä ennen kisapäivää riittävästi. Urheilujuomaa ennen starttia nautitaan normaalisti tarpeen mukaa, ja kofeiinitabletit ovat myös normaalimatkan kisassa käytössä.

Pitkille matkoille valmistautuessa tankkaan hiilihydraattivarastoja jonkin verran juomalla tankkausjuomia eli urheilujuomia. Minulla ei ole koskaan suuria ongelmia energioiden kanssa esim. 50 km kisan aikana. Normaalisti 50 km kilpailun aikana juon energiapitoista juomaa 6-8 kertaa. Ensimmäiset 30 km juon laihaa urheilujuomaa ja viimeisellä 20 kilometrillä juon urheilujuoman ja cola-juoman sekoitusta. 

Urheilujuoman haluan nauttia kisan aikana laihana, koska se imeytyy paremmin kuin vahva juoma. Colajuomaa käytän siksi, että siitä saa nopeaa energiaa ja se sisältää kofeiinia. Minulla on jonkinlaisia luontaisia kykyjä pitkille matkoille, sillä tuntuu, että ihan sama miten tankkaan niin se aina onnistuu. Eivätkä lihakseni ole kramppanneet pitkissäkään kisoissa koskaan. Mutta yllä mainitsemani resepti tuntuu toimivan itsellä, joten sillä menen tästä eteenpäinkin.

Tässä oli lyhyt läpikäynti ravinnosta mitä otan huomioon kisoihin valmistautuessa ja kisojen aikana. Nämä ovat vuosien varrella itselleni hyviksi havaittuja metodeja ja ne ei välttämättä kaikille toimi samalla tavalla kuin minulla toimii.

Nyt on aika rauhoittua joulun viettoon. Itse vietän joulun kotikunnassani Raahessa yhdessä perheeni kanssa. Muistakaa liikkua nyt joulun aikana, jotta voitte syödä hyvällä ruokahalulla ja paremmalla omallatunnolla enemmän. Rauhallista joulua!

Lasse Paakkonen