Painija Ala-Huikku lopettaa - "Kipinäni harjoitteluun sammunut"

Viime vuosien kitkerät pettymykset kypsyttivät painija Jarkko Ala-Huikun lopettamaan uransa. Ala-Huikku juhli painin EM-kultaa vuonna 2008 Tampereella.

Jarkko Ala-Huikku kypsyi lopettamaan uransa. (Arkistokuva) Kuva: Yle

Painija Jarkko Ala-Huikku on päättänyt lopettaa uransa. Vuonna 2008 EM-kultaa voittanut Ala-Huikku on joutunut pettymään viime vuosien arvokisoissa eikä hänen motivaationsa riitä enää uran jatkamiseen. 

- Oma kipinäni harjoitteluun sammui viime kesän Lontoon olympiakisojen jälkeen. Minulla ei ole enää sitä intohimoa, mitä jatkaminen vaatisi, Ala-Huikku, 32, myönsi.

Ala-Huikun uran huippuhetki oli vuoden 2008 Euroopan mestaruus. Ala-Huikku paini 60 kg:n mestariksi kotikisoissa Tampereella.

- EM-kulta ei sillä hetkellä säväyttänyt minua, koska sen vuoden suurinta menestystä tavoittelin Pekingin olympiakisoista, Ala-Huikku totesi.

Ala-Huikun painiuran kitkerin pettymys olivat Pekingin kisat. Peking meni täysin penkin alle ja vei iloa saman vuoden EM-menestyksestäkin.

- Pekingin pettymys pysyi mielessäni pitkään. Tavoittelin Pekingistä olympiamitalia, mutta taitoni eivät vain riittäneet, Ala-Huikku kertasi.

Aika kultaa muistot - niin tässäkin tapauksessa. Nyt Ala-Huikku osaa jo arvostaa Tampereen arvokisavoittoaan.

- Jos urheilija saa kuunnella kansallislaulua kotiyleisön edessä, niin eihän sellainen ole ihan jokapäiväistä.

Jo ennen Tampereen EM-kultaa Ala-Huikku väänsi vuonna 2007 EM-kisojen pronssimitalin Sofiasta.

Työn alla Yli-Hannukselan elämäkertakirja

Viime vuodet ovat olleet raskaita ja täynnä pettymyksiä. Ala-Huikku on kärsinyt useista loukkaantumisista.

- En ole saavuttanut toivomaani menestystä arvokisoista. Motivaationi harjoitteluun on laskenut, Ala-Huikku tunnusti.

Ala-Huikku sai uransa päätteeksi pikakomennuksen Lontoon olympiakisoihin. Matti Kettusen korvannut Ala-Huikku oli kuitenkin täysin aseeton Lontoon mittelöissä.

Painista vapautuvaa aikaa Ala-Huikku täyttää kirjallisilla töillä. Työn alla on elämäkertakirja painija Marko Yli-Hannukselasta.

- Yli-Hannukselan ura oli vielä sata kertaa mahtavampi kuin mitä itselläni. Aineisto alkaa olla kasassa. Kirja tulee myyntiin tämän vuoden lopulla, Ala-Huikku kertoi.

- Suomen painijoiden olympia- ja MM-mitalit ovat olleet kiven alla. Menestys on jäänyt vaisummaksi kuin aiempina aikoina, Ala-Huikku mietti.

Yli-Hannukselan tarinassa pureudutaan mestaripainijan taustoihin.

- Aika näyttää, löytyykö Suomen painista enää vastaavia tarinoita kuin Yli-Hannuksela oli, Ala-Huikku sanoi.