1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Blogi: Suomen huippu-urheilu -  yksilöurheilijoiden rahoitusta

Olympiakomitean ja Opetusministeriön jakamat tuet eri urheilulajeille jakautuvat hyvin epätasaisesti vertailtaessa jaettuja varoja yksilö- ja joukkueurheilun välillä.

Kuva: Yle

Huippu-urheilun muutostyöryhmä sai valmiiksi loppuraporttinsa joulukuussa. Raportin pohjalta Suomeen perustettiin uusi huippu-urheilun johto-organisaatio. Raportissa pohdittiin myös tietä parempaan menestykseen. Raportti ei linjannut mitenkään, mihin eri urheilulajeihin vastaisuudessa panostetaan ja mihin ei.

Raha on valtaa ja uusi organisaatio alkaa nyt jakaa oikeita resursseja. Eli on kaunopuheiden sijaan alettava tehdä konkreettisia päätöksiä. Rahanjako on osa sitä.

Monipuolisena urheilun seuraajana olen vuosien mittaan pohtinut sitä, miksi Suomi ei ole pärjännyt joukkueurheilussa huipulla jääkiekkoa lukuun ottamatta.  

Osaltaan menestys on kiinni rahasta. Tukea lajiliitoille on tietenkin jaettu menestyksen mukaan ja näin joukkueurheilu on jäänyt mopen osille.  Mutta onko tukipolitiikalla edes yritetty luoda yleisesti palloilulle menestysmahdollisuuksia? Missä vaiheessa ylittyy raja, että aletaan tukea? Missä vaiheessa se alittuu niin, että tuki loppuu? Hankalia kysymyksiä kaikkien lajien rahoista päätettäessä.

Millainen sija joukkueurheilulla on sitten ollut huippu-urheilun eli Olympiakomitean (OK) ja Opetusministeriön (OPM) tukien rahanjaossa? OK julkistaa tuet avoimesti vuosittain mutta useamman vuoden kokoomaa ei ole tullut vastaan. Sain sitten sellaisen käsiini. Kokooma näytti pitävän paikkaansa, kun sitä vertasi yksittäisiin vuosikertomuksiin.

Näppituntumalla tiesin, että yksilöurheilu on dominoinut näissä julkisissa tuissa mutta miten paljon? Tämän lisäksi urheilu saa myös sponsoritukea mutta sitä en huomioinut, koska halusin tarkastella julkisia tukia.

Vastaus kysymyksiini löytyi siis kokoomatilastoista, joista näkyy OK:n lajiliitoille maksamat tuet. Toinen julkinen erä on yksilöurheilijoille ja heidän valmentajilleen OPM:n vuodesta 1996 myöntämät henkilökohtaiset apurahat. **Ensimmäiseksi tarkastelujaksoksi otin vuodet 2002 – 2010. **Tänä aikana Suomi on ollut eurossa.

OK:n ja OPM:n tuissa yksilölajit ovat todella jyllänneet. Yksilölajit ovat saaneet vuosina 2002 – 2010 pyöristettynä 28,9 miljoonaa euroa. Tässä ovat mukana siis nuo OPM:n yksilötuet.

Jääkiekolle, lento-, jalka, kori- ja käsipallolle (tässä järjestyksessä) on herunut  3,76 miljoonaa euroa. Hataralla prosenttilaskullani saan hurjat luvut: yksilöurheilulle 88 prosenttia ja joukkueurheilulle 12.

OK:n rahajakoa muutettiin vuonna 2005. Kärjistetysti: tukiperusteena ei enää ollutkaan pelkkä olympiamenestys. Tällä perusteellahan joukkueurheilu saatiin suljettua aikaisemmin jääkiekkoa lukuun ottamatta pois huippu-urheilutuen piiristä. Potentiaalinen olympiamenestys kun oli niin kaukana. Uudella järjestelyllä joukkuelajit toivoivat itselleen vihdoin enemmän OK:n rahaa.

Vuosina 2005 – 2010 yksilöurheilulajit saivat 23,6 miljoonaa euroa ja joukkuelajit 2,5 miljoonaa. Yksilölajeille myönnettiin 90 prosenttia ja joukkuelajeille 10. Vaikka joukkueurheilun tuki nousi,  yksilöurheilijat pärjäsivät suhteellisesti tässä kisassa vielä paremmin.

Lajiliittotuen kaksi kärjessä 2002 - 2010 ovat olleet koko ajan hiihtolajit ja yleisurheilu. Menestyneimmän palloilun, jääkiekon, sijoitus tuissa on vaihdellut vuodesta riippuen välillä 3-7. Mutta summat eivät pärjää kärkikaksikolle. Parhaana vuonna 2010 jääkiekko sai 302 000 euroa. Samana vuonna hiihtolajeja tuettiin 874 000 eurolla ja yleisurheilun tukisumma oli 496 000.

Tässä yhteydessä voi tietenkin kysyä tarvitseeko Suomessa rahakkain jääkiekko tukea mutta samassa yhteydessä voi pohtia, pitääkö hyvin hoidetusta taloudellisesta lajityöstä ”rangaista”? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta.

Lentopallon menestys näkyy hieman tuissa. Parhaimmillaan senkin tuki on ollut vuonna 2010, jolloin lentopallo sai 265 000 euroa. Laji on pelannut miesten EM-kisoissa säännöllisesti jo ennen laskentajaksoa mutta rahoituksessa tämä näkyi kuusinumeroisena eurosummana ensimmäisen kerran vuonna 2005, jolloin tuki oli 110 000 euroa.

Omassa kategoriassaan ovat sitten globaalit lajit jalka- ja koripallo. Ne pääsivät ensimmäisen kerran yli 100 000 euron vuonna 2010. Koripallon EM-menestyksen mahdollinen vaikutus näkyy hieman tarkastelujakson lopulla. Jalkapalloa on tuettu enemmän naisten menestyksen perusteella.

Liitän blogini loppuun taulukot, joihin laskelmani perustuvat. Jokainen voi päätellä niistä, olenko laskenut oikein. Marginaalisia virheitä voi löytyä mutta väitän, että olen oikealla haarukalla. Liittotuet ovat suuruusjärjestyksessä.

Liitteistä voi lukea auki myös paljon muuta mielenkiintoista ja jatkaa keskustelua asian tiimoilta. Selvitykseni mukaan OPM:n liitteistä ilmenevät joukkuepalloilutuet ovat jo mukana lajiliittotuissa. Urheilijoiden ja valmentajien apurahat sen sijaan eivät ole. Paralympiatukia ei ole laskettu mukaan. En sitten tiedä, olenko missannut laskelmasta jostakin oleellista?

Ai niin. Tarkastelin kokonaistuen määrää myös vuosina 1992 – 2010. Lopputulos: tänä aikana lajiliittojen olympiatuen kokonaismäärä on vuositasolla nelinkertaistunut. Siis huomattavasti ”inflaatiokorotusta” enemmän. Samoin on käynyt OPM:n yksilötuen. Jaksolla 2004 - 2010 lajiliittojen tuki on kaksinkertaistunut. Eli yleisessä rahanjaossa urheilu on kyllä pärjännyt.

Huippu-urheilun tukea voi pohtia urheilun sisäisesti. Sitä pitää kuitenkin tarkastella myös koko yhteiskunnan kannalta. Huippu-urheilun muutostyöryhmä vaatii loppuraportissaan huippu-urheilun resursseihin 2,5 miljoonan euron kasvua vuosien 2014 – 2018 aikana. Miten oikeudenmukainen tämä kasvuvaatimus on, sitä pohtii blogissaan mm. Suomen Kuvalehden toimittaja Tuomo Lappalainen.

Olympiakomitean lajituet vuosina 2002-2010

Opetusministeriön huippu-urheilun tukemiseen käyttämät varat vuosina 1987-2004

Opetus- ja kulttuuriministeriön huippu-urheilun tukemiseen käyttämät varat vuosina 2004-2012

Timo Huovinen
Kirjoittaja on Yle Uutisten päivittäisen uutistoiminnan päällikkö, joka seuraa tiiviisti urheilupolitiikkaa