Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Emma Terho: Huippu-urheilu tie parempiin palkkoihin

Naisten jääkiekkomaajoukkueen monivuotinen kapteeni Emma Terho on sunnuntaina Urheilukatu 2:n henkilökuvassa

urheilu
Emma Terho.
Urheilukatu 2 kylässä. Timi, gradu ja kiekko ovat pitäneet Emma Terhon os. Laaksosen kiireisenä äitiysloman ajan.Yle

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen monivuotinen kapteeni, Emma Terho (31) os. Laaksonen on palannut äitiyslomansa jälkeen väkevästi kaukaloihin. Espoon Blues johtaa naisten SM-sarjaa ja parhaillaan Terho antaa jälleen näyttöjä maajoukkueen valmennusjohdolle, neljän maan kotiturnauksessa. Tavoitteena Kanadan MM-kisat huhtikuussa.

- Kun palasin jäälle, niin tuntui siltä, ettei tässä nyt niin kauan sitä taukoa ole ollutkaan. Tasaisella tahdilla olisi voinut painaa vaikka kuinka kauan. Totuus kuitenkin valkeni, kun kaukalossa tarvittiin räjähtävyyttä. Sen ja keskivartalon lihaksiston kanssa onkin ollut sitten paljon tekemistä, Terho naureskelee.

Huippu-urheilijan urakehitys nopeaa

Paitsi että viimeiset 11 kuukautta ovat sujuneet Timi-pojan kanssa leikkiessä, on Terho viimeistellyt äitiyslomansa aikana gradua. Kiitos ystävien, sukulaisten ja aviomies Teemun, Terho on kypsyyskoetta vaille valmis maisteri.

- Tarkastelin entisten huippu-urheilijoiden kautta sitä, millainen sijoitus urheilu-ura on rahallisesti, rahoitusalalla työskentelevä Terho kertoo.

Emmalla on toki omaakin kokemusta siitä, mitä urheilu antaa ja mitä se ottaa. Naisten jääkiekossa rahaa liikkuu käytännössä ainoastaan Venäjällä. Urheilukadun tietojen mukaan parhaat pelaajat voivat ansaita siellä noin 100 000 euroa kaudessa. Pohjois-Amerikassa tienistit pohjautuvat promootiotöihin.

- Urheilijat tekevät uransa aikana paljon henkilökohtaisia uhrauksia, joista ei makseta palkkaa. Urheilija saa kuitenkin vastineeksi yhteistyötaitoja, sinnikkyyttä ja muita työelämässä tärkeitä ominaisuuksia. Ei siis ihme, että lähes 80 prosenttia entisistä urheilijoista on sitä mieltä, että urheilusta on ollut merkittävää apua urheilu-uran jälkeisessä työelämässä.

Terhon gradu paljastaa myös sen, että tutkimukseen osallistuneet 40-vuotiaat entiset kilpaurheilijat tienaavat myöhemmin työelämässä keskivertoa paremmin. Entisten huippu-urheilijoiden urakehitys on lisäksi tavallista nopeampaa.

- Monesti valitetaan, että miksi urheilijoita lähetetään arvokisoihin, vaikka menestysmahdollisuuksia ei ole. Asiaa pitäisi ehkä ajatella investointina. Poikkeuksia lukuun ottamatta entisistä kilpaurheilijoista tulee uransa jälkeen todella hyviä veronmaksajia. Urheilija oppii kilpa-urheilusta tärkeitä taitoja, vaikka mestaruuksia ei tulisikaan. Ja sairauspoissaoloja on varmasti läpi työelämän tavallista vähemmän, Terho muistuttaa.

Sotshi mielessä

Suomen menestyneimpiin kiekkoilijoihin lukeutuva Terho on edustanut Suomea neljästi olympiatasolla. Vuonna 1998 hänestä tuli 16-vuotiaana kautta aikain nuorin olympiamitalistimme, Naganon pronssin myötä. Pronssia Terho juhli myös Vancouverissa. Kisoissa, joiden piti olla ne viimeiset.

- Kyllähän se Sotsi houkuttaa, mutta Timin ehdoilla mennään. Yritän treenata hyvin, jotta kaikki olisi mahdollista. Miten arjen saa sitten pyörimään, niin siitähän se on lopuksi kiinni, Terho katsoo tulevaan.

Emma Terho os. Laaksonen Urheilukadulla, sunnuntaina 3.2, TV2 kello 19.05

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat