1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomalaisalpinisteilla selvä tavoite: MM-mitali

Suomen alppihiihtojoukkue tavoittelee Schladmingin MM-kisoista mitalia. Nuorille laskijoille MM-kisat on myös tärkeä näyttöpaikka.

Andreas Romar Kuva: AFP / Lehtikuva

Suomen joukkueen ensimmäinen iskuryhmä matkustaa Schladmingiin viikonlopun aikana. Ensimmäisellä viikolla lasketaan vauhtilajit, toisella viikolla ohjelmassa ovat tekniikkalajit ja joukkuekisa.

Suomella on ensimmäisellä viikolla kaksi edustajaa: Andreas Romar ja Marcus Sandell. Toisella viikolla tekniikkalajeihin osallistuvat myös Tanja Poutiainen, Nina Halme, Merle Soppela, Samu Torsti, Eemeli Pirinen, Santeri Paloniemi ja Victor Malmström.

- Meillä on joukkueessa kokemusta ja nuoruutta. Sekä miesten että naisten puolella on selkeästi tulossa tulevaisuuden lupauksia, joten halusimme antaa heille näyttöpaikan Sotshin olympialaisiakin ajatellen, lajijohtaja Janne Leskinen selvitti.

- Valintakriteerit täyttyivät osin ja osin ei. Tarvitsimme etenkin joukkuekisaan lisää voimaa naisten puolella, ja se oli yksi kriteeri, miksi valitsimme naisten puolelle isomman ryhmän.

Mahdollisuuksia mitaliin

Leskinen odottaa Schladmingista tulevan kaikkien aikojen alppihiihdon MM-kisat. Kyseessä on kuitenkin Itävalta, alppihiihdon kehto, ja Schladmingissa on investoitu infrastruktuureihin kymmeniä miljoonia euroja.

MM-kisoissa jaetaan palkintorahoja 100 000 Sveitsin frangia kilpailua kohti. Voittorahoja jaetaan kuudelle parhaalle ja voittaja kuittaa rahoista 40 %. Joukkuekisassa palkintorahoja saa kolme parasta joukkuetta ja voittaja kuittaa näistä 50 %.

- Suomella on suurin joukkue miesten suurpujottelussa, jossa täytämme kaikki neljä paikkaa. Taasen syöksyssä ja alppiyhdistetyssä Romar on ainoa edustajamme, Leskinen selvitti.

- Tavoitteemme on selvä: lähdemme hakemaan mitalia sekä sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon. Kuitenkin tällä kaudella Poutiainen, Sandell ja Romar ovat antaneet sellaisia näyttöjä, että hyvänä päivänä mitalikantaan on mahdollisuus päästä.